Vid denna station gavs en försmak av hur det känns att hamna upp-och-ner i en dikeskörning ellr vid en frontalkrock. Allt i nykterhetens tecken.

STCC Newsrace på Ring Knutstorp – en folkfest av format i ur och skur

Kågeröd 230902
Ett fyrtiotal utställare kantade paradgatan där besökarna kunde prova på olika aktiviteter.
1200 skolungdomar hade inbjudits till evenemanget varav ett tusental bussades till Knutstorp från såväl Helsingborg som andra orter.
Tanken var att intressera ungdomarna för olika teknikyrken. På plats fanns många prova-på-stationer. Däckbyten på en racerbil t.ex. Proffsen byter fyra däck på drygt två sekunder.
På en pelare vid Däckteamet satt resultatet av ungdomarnas försök… Bäst vid vårt besök var Emil  med sitt bästa – 27,18 sekunder för ett däck!

Horder av skolungdomar både tjejer och killar drog gata upp och gata ner, de allra flesta med kepsen bak-och-fram. Alla var överens om att det var en häftig dag på Knutstorp.

– Testförare hos någon av de stora racingföretagen kanske man ska sikta på, sa en av tjejerna, medan killarna helst vill jobba som meckare…

Mest populärt var förstås simulatorkörning på racerbana. Här stod såväl killar som tjejer i kö för att testa. Lite längre upp på gatan fanns en station där besökarna fick uppleva hur det kändes att sitta bältad medan bilen voltade. Syfte var att avskräcka från att köra berusad.

Naturligtvis visades den nya racingversion av Koeningseggs JESKO till allas beundran.

Den första nya elektriska STCC-bilen, Tesla Model 3 som nyligen levererades till Sverige täcktes av inför publik, partners, och team under Newsrace på Knutstorp. Bilen kommer att tävlingsköras under 2024.

Här fann bilfreaken sitt Mecca. Förutom besök hos Koeningsegg, radades såväl Porschar som Teslor och Polestars upp och defilerade utställningsgatorna.

Den som ville kunde få en provtur på banan med rutinerade förare.

– Ett mycket lyckat arrangemang som nog kan ge mersmak hos ungdomarna och kanske få dem att välja någon teknikutbildning, säger Anders Lindberg, näringslivschef i Klippans kommun – en av arrangörerna.

Även hundar var välkomna... Hur lång? Säkert 1,80 i strumplästen!


Text och foto: BMZ.se / Tomas Montelius


Grillgubben i rök och damm


Oj, oj... det var inte lätt. (Snabbast för tillfället var Emil med 27,18 sekunder)

Simulatorkörning på bana var populärt

1000 skolungdomar hade bussats till Knutstorps Motorbana för att kolla teknikyrken inom motorbranchen bl.a.