Lars Månsson

Klippans kulturpristagare heter Lars Månsson på Klippans Bokhandel

Klippan 210524
Inbitna bibliofiler nöjer sig knappast med talböcker! Känslan av att öppna en ny bok, snusa in doften och papperet och ge sig in i nya världar är svårslaget! Enbart blicken i skyltfönstret på allt nyinkommet räcker långt för att piggna till – åtminstone om man tittar in en Klippans Bokhandels, välsorterade och varierade utbud!
Klippans kulturpristagare 2020 är Lars Månsson på Klippans Bokhandel.

Han hedras bl.a. för sina mångåriga folkbildningsinsatser, breda sortiment och personliga service. Den som söker det extraordinära kan alltid räkna med att få hjälp av Lars Månsson. De vet alla trogna kunder i hans stora upptagningsområde med kunder från såväl Klippan som Hässleholm  och Helsingborg. De lokala aktörerna på litteraturfronten glöms aldrig bort utan uppmärksammas i såväl skyltfönster som butik bland klassiker, bestsellers, nytillskott inom fack-, utbildnings- och skönlitteratur.

Sedan 1984 har Lars Månsson bidragit till att stimulera, höja och bibehålla bildnings- och läsintresset för unga och gamla.

–Jag har ett brinnande intresse för att driva bokhandelsverksamhet ända sedan jag som ung sommarjobbade i branschen!

Läget och strukturen var viktiga parametrar för mig när jag startade Klippans Bokhandel. Jag ville vara mitt i folklivet med såväl handel som myndigheter omkring mig, säger Lars och fortsätter.

– Bokhandlarna for nästan lika illa som musikbranschen när pandemin slog till, men de flesta har ändå klarat sig.

Vi här i Klippan, har haft öppet under pandemin, vilket har betytt mycket när alla andra kulturyttringar var nedstängda. Vi fyller ett behov, säger Lars som själv är en flitig bokläsare, allra helst av litteratur inom filosofi, historia och musik.

Lars visar stolt upp en nykomling inom just musiklitteraturen, Alf Björnberg ”En trovärdig illusion av musik”. Den utgåvan ligger intill en av Klippans lokala författare Mats Peterssons senaste bok om Klippan.

Allt är välsorterat, funktionellt och lockande i butiken

 I Klippan och dess grannkommuner har det, inte att förglömma, fötts många starka författarnamn under åren bl.a. Anne Swärd, Patrik Svensson och Anders de la Motte. Kommunen har sakta men säkert börjat få status på kulturkartan med Klippans Konsthall, Sågen, S:t Petrikyrkan och Bruksspelet och alla deras kulturarbetare.

En av dessa är Lars Månsson som med sina folkbildningsinsatser, tips och uppmuntran till läsning gör en stor kulturinsats och är väl värd  Klippans kulturpriset 2020.  Han föräras med 10 000 kronor, minnesgåva, diplom och en plakett.