Kjell Strandqvist på Galleri Hattlösa

Förslöv 230331
Det är alltid med spänd förväntan vi gör ett besök på Galleri Hattlösa.
Denna lilla pärla till konsthall har i åratal bjudit på spännande utställningar av bästa kaliber.
Den 30 mars intog konstnären och professorn i teckning Kjell Strandqvist galleriet. Denne man som av en recensent kallades för ”en av konstvärldens vise män” visar här ett urval ur tematutställningarna "Image" och "Lättsinne". 

Det strama, behärskade geometriska tänket i Image möter här i den nyare Lättsinne, en mer lekfull, spjuveraktig släkting.

Denna kontrastverkan skapar i sig en extra spännvidd i den harmoniska, tidlösa bildvärlden, där geometriska figurer står i frontlinjen i konkretismens anda.

Kjell Strandqvist bildvärld lever i flera dimensioner, är så genomtänkta och välgjorda, att de aldrig känns platta eller kalla. Strukturerna betyder mycket i hans konstverk, känns som rätt jordgrund för att figurerna skall komma till sin rätt, växa och bjuda på mångtydighet.
– Kalla mig aldrig konstruktivist! Jag jobbar med en idé eller händelse som utgångspunkt i mina koncept, utgår från en enkel struktur eller figur. Jag jobbar mycket med korrigeringar, balans och obalans, säger Kjell Strandqvist som själv gick på Kungl. Konstakademien innan han blev professor i teckning på samma högvälborna ställe -86 till -96.

Som elev på ”Mejan” träffade han eminente Ulf Lindhe som fick honom in på nya kreativa tankebanor som han fortsatt med i ett livslångt sökande.

Likt en dykare med blyskor och pannlampa…

Så uttrycker denne verbale och skrivskickliga konstnär sin process i en av sina utgåvor som finns på plats till försäljning i galleriet.

Blyskor och pannlampa tycks vara en lyckosam process.

Förutom uppmärksammade utställningar, främst på de stora gallerierna i Stockholm samt lärartjänster är Kjell Strandqvist även projektledare i Statens konstråd.

Kjell Strandqvists utställning på Galleri Hattlösa i Förslöv med vernissage 30 mars pågår t.o.m. 29 april. Öppet lördagar och söndagar kl. 11 – 15. Annandag påsk kl. 11 – 15.


Galleristen Torvald Berg och Kjell Strandqvist