Galleristen på Skelderhus Katinka Husberg, konstnär Karl-Magnus Petrsson och curator Martin Schibli

Spännande dokumentation av förlista fartyg i Östersjön

Monka Ljungby 201001
Det bortglömda… Det som inte blev …  Återvändsgränder… Minnen. 
I Karl Magnus Peterssons konst påminns vi om det som var, det vi förlorat.
Under ytan berättar förlista skeppsvrak i Östersjön sin egen historia om bortglömd historia och händelser.
Bombflyg, minor och torpeder, olyckor eller medvetna sänkningar…  Alla förlisningar har satt spår hos såväl berörda människor som i vår historia och kulturarv.

Övergivna vrak blir tidskapslar.
Ämnet är idag glödande hett med tanke på utredningen av Estonias öde.
Saknad kallar Karl-Magnus Petersson sin kommande utställning som ingår i hans serie Stills på Galleri Skelderhus Vernissage 3 september på Galleri Skelderhus.
Det är suggestiva vackra unikt fångade foton med dystopisk klang som visas i generöst storformat i det lilla galleriet.
Efter fem år på Valands konsthögskola, har Karl Magnus Petersson hållits sig till samma temata sedan 2004 i olika versioner och tekniker
Han jobbar med installationer, skulptur, modellbyggen och fotografering,  alltid något på gång – gärna samtidigt.
Karl Magnus har rönt framgång både härhemma och internationellt och erhållit en mängd utmärkelser. Liljevalchs har han gästat ett flertal gånger.
De foton som Karl-Magnus Petersson visar här omfattar en unik arbetsprocess med början i Östersjöns havsdjup.
Med en sidescreenscanner fångar Petersson ljudvågor som han sedan tolkar och överför till bild i datorn, printar, formaterar och färgsätter. Strömmar och olika salthalter kan sedan påverka det slutliga resultatet. Han gör även visuella konstnärliga gestaltningar av bildmaterialet, baserat på 3D ekolod. Fotograferar gör Karl Magnus, med en analog Hasselbladskamera.

– Jag upptäckte potentialen redan 2002. Man kan se dessa bilder som en ofrivillig Land Art. Oförutsedda effekter i hanteringen ger en kick.
Jag arbetar alltid med långa tidskrävande projekt, gör mycket reseacharbete, letar i arkiv och söker människor som överlevt förlisningar eller spår av dem. Den individuella, lokalhistoriska anknytningen och det politiska klimatet, den tid då skeppen sänktes, är spännande att göra ”djupdyk” i. Jag väljer oftast civila fartyg med ett intressant historiskt perspektiv. Bl.a. fraktfartyget Bengt Sture som hämtat kol från Tyskland under andra världskriget …

Dess öde och följder på efterlevande har Klas Östergren berättat i essäsamlingen Saknade rapporter. S/S Ada Gorthon som sänktes av en sovjetisk ubåt 1942 har lokalhistorisk anknytning då rederiet var hemmahörande i Helsingborg. Även här kan man hitta spår av människoöden i det övergivna. säger Karl Magnus Petersson som på började sin Stillserie redan för sjutton år sedan och fortsätter att vidareutveckla sitt framgångsrika koncept.

Förlorad historia… Förlorad framtid?
Bortglömd historia och händelser omfattar utan undantag människoöden och förtjänar därför alltid att belysas för att kunna se framåt.
Framför allt, det som sker och har skett under ytan i Östersjöns globala hetluft.

Karl Magnus Peterssons utställning på Galleri Skelderhus med vernissage 3 oktober kl. 13 -16 pågår t.o.m. 25 oktober. På vernissagedagen är konstnären närvarande.

Utställningen är ett samarbete mellan kurator Martin Schibli och Galleri Skelderhus.