Hundratals nyfikna besökare när gamla Karantänen förvandlats till konsthall

Konsten rycker in på ombyggda f.d.
Karantänen i Helsingborg

Helsingborg 230422
Om väggar kunde tala…
Karantänen, byggd 1916 på Gröningen i Helsingborg har levt lika många
liv som katten. Först med djur i karantän fram till 1982 vidare till nattklubb, däremellan flera olika hyresgäster eller ockupanter.
Sedan 2020 är Karantänen i kommunens ägo. Den 22 april var det invigning av dess nya status som konsthall på bästa läge i sta´n.

Tolv lokala eller regionala, professionella konstnärer visade sina konstverk i den 140 kvm stora lokalen i regi av Helsingborgs konstförening. Under ett år framåt har föreningen med trehundra aktiva medlemmar kontrakt på Karantänen. Det ser ut att bli ett lyckokast.

Sällan har jag skådat ett så stort intresse i konstsammanhang som denna invigning/utställning! Det var så trångt om saligheten att man bokstavligen trampade varandra på fötterna.

Invigningstalarna, föreningens ordförande Ulf Hedén och kulturförvaltningens Mats Hallberg var glada att ha rott det inspirerande evenemanget i hamn.
Hedén utlovade enkla utställningar, där konstnärerna själva fick stå för värdskapet medan Hallberg berättade att det nu görs mycket nytt för att utveckla, bredda, inspirera det lokala konstlivet i Helsinborgsregionen bl.a. kollektivverkstäder och ateljéer. Det låter lovande i vårsolen.


Två mycket nöjda invigningstalare, kulturförvaltningens Mats Hallberg t.v. och Helsingborgs konstförenings ordförande Ulf Hedén