Kajsa Palmquist

Bra vibrationer på Galleri Hattlösa

Förslöv 230106
Nya sköna världar öppnas där alltet - rymden med dess planeter, månar och ufon, omfamnar betraktaren, när Galleri Hattlösa  slår upp porten till årets första utställning. Vernissage trettondagen 6 januari kl. 17 – 20.
Kajsa Palmquists suggestiva bildvävar bjuder på ett lätt svindlande, vackert möte som sätter fart på torkade, fantasivissnade tankerötter.
Redan i hallen visar skira fantasifulla maneter i taket att Kajsa Palmquist är i farten.
Hela livet har Kajsa sysslat med färg och form, sökt och hittat ett alldeles eget signum.

Efter Konstfack har Kajsa Palmquist mestadels arbetet med inrednings- och möbeldesign.Bl.a. har hon inrett Börshuset i Malmö för att ta ett exempel  av många av hennes decennier långa arbeten med design för offentliga miljöer.

Sedan pensioneringen har hon utvecklat ett bild- och skulpturspråk, där bl.a. numera infärgade plastremsor är ett huvudverktyg. Med hjälp av genomskinlig plast för print, skärs remsor som flätas och träs till en väv över ark av spraymålade motiv i tre lager, där varje skikt färgläggs för sig.

Färgskalan är minutiöst  och professionellt medvetet utarbetad för att uppnå känslan av tredimensionella effekter och få motivet att förändras allt efter distans och ljusförhållanden.

Matt och blankt leker tafatt. Olika färgsekvenser skapar liv och ger nya dimensioner.
Motivet förändras om man går nära, på avstånd eller till höger eller vänster.
Den lever sitt eget liv i en värld där det platta kan byta ansikte och bli skulpturalt, där glöd, vibrationer och färgmättnadsgrad mattas eller förstärks.

– Jag ger betraktaren en del av en helhet. Hjärnan får fylla i resten, säger Kajsa Palmquist som älskar sin unika arbetsprocess, där det ena föder det andra.

– När färgerna sakta glider intill varandra och lägger sig på plats och börjar sjunga, då är det väl använd tid, säger Kajsa, inspirerad av rymdforskning och strålningsfrekvenser.