Kajsa Dahl

– Livet ska levas nu och det fullt ut!

Mjöhult/Galleri Oscar 210908
– Livet ska levas nu och det fullt ut!
Det säger glasdesignern, bildkonstnären och konstpedagogen Kajsa Dahl som ställer ut på Galleri Oscar lördagen den 11 september under titeln ”Ingen mans land”.
Det är första gången denna positiva konstnär använder sig av tema i sin utställning som dubbeltydigt tar upp vår behandling av djur, miljö och natur i till synes mycket dekorativa, fantasieggande bildrum.

Livgivande, vibrerande energi och en befriande leklust genomströmmar allt Kajsa kreerar i såväl bildkonst, glasdesign som keramik. Inte för inte heter Kajsas hemsida Kavat!

Färgrikedom flödar och skapar energitillskott i emotionella, lättsamma och ljusa, konstverk med berättarlusta –  fördelade på golv, i fönstersmygar och väggar.

Det är lätt att förstå den nittioåttaårige besökare som önskade, att döden som närmade sig, skulle vara som Kajsas tavlor!

Fåglar, vargar, ormar, rävar, sniglar och råttor berättar sin historia i levande bildrum av sagokaraktär eller drömtillstånd. Dessa naturväsen passar fint in i det vilsamma galleriet, vars väggar andas både då- och nutid.

– Naturen talar. Nu är det deras tur! Vad är fint och vad är fult? Råttor kan här ses som dekorativa element. Vi glömmer bort djurens arbete och sinnestillstånd. Det finns råttor som år efter år letat bomber. Vår djurhållning är skrämmande. Det är ovärdigt hur vi människor behandlar andra livsformer. Det är inte bara djur och natur som skall anpassa sig till oss. Vi måste anpassa oss till dem och ta vara på deras livsbetingelser och kunskaper.

Kajsa Dahl arbetar inte bara med sitt eget skapande utan jobbar även som konstpedagog, något som hon upplever ge själslig kraft till det egna skapandet .

Det är få som kan våga leka, ta fram barnet inom sig som Kajsa Dahl. Men hon har ett tryggt kunskapsbagage att luta sig emot. Bl.a. Orrefors glasbruk under två år, Konstvetenskap på Lunds universitet och konstpedagogik på Halmstads högskola samt ett flertal årliga utställningar sedan 2006.

Kajsa Dahls utställning Ingen mans land med vernissage lördagen 11 september pågår t.o.m. 26 september på Galleri Oscar i Mjöhult.