Johan Sundgren

Johan Sundgren –
en framgångsrik representant för dagens dokumentärfotografer

Klippan 230128
Fotot minns och påminner när minnet sviktar…
Det är ett av många kluriga citat som beskrivit vikten av fotots särställning i historien.
Att fånga ögonblicket, beröra och konstnärligt presentera resultatet är en på konstform som kan påverka våra sinnen och medvetandegöra vårt samhälle av idag. I stort som smått, idag, i morgon…

Johan Sundgren med vernissage på Klippans konsthall lördagen 29 januari är en framgångsrik representant för dagens dokumentärfotografer inte bara härhemma utan world wide. Denne mans andra hem är Mexiko, där han fick sin första treåriga fotoutbildning – ett kulturellt Mekka som han ofta återkommer till.

 Idag har Johan varit verksam i 23 år med en osedvanlig rik skörd av priser och stipendier från Sverige, Turkiet och Mexiko.  Bl.a. ett femårigt arbetsstipendium kan ses som ett konkret bevis på en begåvning över det vanliga.

– I Mexico finns humor och kontemplation och ett levande kulturliv, trots att det politiska turerna oroar mer och mer.

Mexiko balanserar idag mellan explosivitet och tystnadens tyranni.

Jag söker, letar och forskar för att hitta mitt eget bildspråk. Vill hitta det unika, ge varandra, tittaren och jag, någonting nytt i ett enda moment.

Det har Johan sannerligen gjort, bl.a. i sina utsökta fotoböcker. I titlar som ”Limbo,” där han berättar sopsamlares vardag och i den senaste ”Justice persuit” som behandlar åklagarmyndigheten.

”l lampans sken” är ett annat unikt, ömsint tidsdokument som visar ett äldreboende, där starka, levande porträtt av spännande individer tar plats. Alla har en egen identitet och värdighet, ett befriande dokument till skillnad trotsande medias rådande ålderism.

– Jag jobbade i hemtjänsten på Södermalm under flera år. Det var inte bara jag som plåtade dem. De själva tog bilder av mig i aktion, säger Johan som när vi tittar in dagarna innan vernissagen, selekterar sina vardagsrealistiska bilder bland foton som visar terrorns ansikte. Samtidigt visar kollektionen Janusansiktet av honom själv som dokumentärfotograf.

Det mjuka vardagliga och terrorns röda skynke…

Ögonblick som fastnar…