Johan Herder

Atmosfäriska landskap i Atriet på
Klippans bibliotek

Klippan 230110
Att hitta det sköna i det osköna är en konst i sig.
Framför allt om man har ett erfaret öga och kunskap att med kameran i högsta hugg locka fram det spännande fördolda i detaljer, balansera, förstora och komponera motivet.
En sådan konstnär är Johan Herder som nu ställer ut på Atriet i Klippans bibliotek.
Det är unika, vackra koloristiska, abstrakt berättande bildrum - blickfång, fulla av liv och spännvidd, som visas under titeln Atmosfäriska bildrum. Vernissage 14 januari.

Likt krossade sammansatta keramikdelar med dramatiska sprickor i lysande blått och rött, bildar de nio själsfrända fotokonstverken en harmonisk helhet i utställningen. Nota bene, inget är digitalt bearbetat!

De selekterade uppförstorade fotokomponenterna är målade med vatten för extra lyster, tryckta i Stockamöllan av Andreas Krook.
Alla glicétryck är professionellt inramade med museiglas och matchande passepartouter av Fenix Frames.

Johan Herder är en klurig konstnär och fotograf som nu snillrikt hittat nya spännande världar i gamla elskåp och betongklumpar.
Nerklottrade av graffiti, krackelerade av ålder, gamla färglager, epoxilim, fulla av sprickor och hål står klumpiga, fula betongklumpar och elskåp som ett monument av tidens och människors härjningar.

Johan hittade sina nytänkande motiv på Pixlapiren, där kollegan Anders "Jösse" Jönsson har sin egen skaparoas.

Herder som i unga dagar jobbat med allt från design på Gul&Blå till butler på ambassaden i den Haag, har använt penseln och kameran sedan sjuttiotalet. Johans senaste utställning kunde ses på Åstorps bibliotek för ca ett halvår sedan, med målade abstrakta verk i stark kolorit i konkretismens anda.

En längre sjukdomsperiod satte en del stopp för konstnärskapet men nu är Johan Herder fit for fight igen med ett nytänkande, spännande bildspråk.

Johan Herders utställning "Atmosfäriska landskap" pågår januari månad ut. Ev. med förlängning.