Belonging – att höra till. Jasmine Cederqvist i Klippans konsthall

Klippan 200629
I Klippans konsthall omvärvs vi av natur i Jasmine Cederqvists unika utställning Belonging – att höra hemma. Rörelsen, dynamiken, det föränderliga, mystiken och sinnesron i hennes flera meter höga stora triptyker fångar Cederqvists känslomässiga naturupplevelser och inbjuder till närhet och delaktighet.

En stor ek, hämtad från Magleby ligger i fokus på konsthallsgolvet i väntan på att bli varsamt bandagerad med riven lakansväv av besökare. Den enkla processen kan ses som symbolisk handling av en välbehövlig läkeprocess -  ett möte mellan människa och natur som kan mana till eftertanke, skapa en ökad känsla av tillgivenhet och tillhörighet till naturen. Belonging är en utställning om mänskliga relationer – till naturen, konsten hembygden men även om den rent individuella tillhörigheten.

De flesta av målningarna är platsspecifika, då Jasmine Cederqvist under några veckor använde konsthallen som ateljé.

– Vi är alla en del av naturen. Vi går inte ut i naturen. Vi är naturen. Ingenting existerar ensamt för att citera William Blake. Allt hänger samman. Bortom det uppenbara, bortom tingen sker det mest intressanta, Att höra hemma för mig innebär både en fysisk och en känslomässig inre plats. Den fysiska platsen för mig är Söderåsen. Det är på Söderåsen som jag får idéer och uppslag som jag sedan omsätter i min konst eller konstprojekt, säger Jasmine Cederqvist, Ljungbyhedsbo sedan över trettio år.  

Jasmine Cederqvist som är utbildad ekolog med en fil.mag i biologi skapar sin bildkonst i ett gränsland mellan vetenskap och konst, där poesi och filosofi är naturliga följeslagare.

 Hon har forskat och studerat naturen på vandringar som konstpedagog och från ovan som erfaren meriterad pilot.

Det hängivna naturintresset är varmt, äkta och outtömligt. Nyfikenheten och viljan att ständigt utveckla den mycket stabila kunskapsbasen och berätta om sina upplevelser, tar sig många uttryck – i såväl Landart som måleri och fotografi. I performances, installationer och workshops…

Agendan är fulltecknad för den synnerligen aktiva Jasmine Cederqvist.

Den senaste månaden har hon även hunnit med en stor utställning i Sjöbo, konstprojekt i Småland samt inte minst måla tre betongsoffor för offentlig utsmyckning i Klippan bl.a. en soffa tillägnad Marie Fredrikssons minne, placerad  Östra Ljungby.

Vid Klippans konsthalls entré välkomnar en annan grönskande betongsoffa, skapad av Jasmine Cederqvist besökaren.

 Jasmine Cederqvists utställning Belonging – att höra till hade vernissage 27 juni på Klippans konsthall och pågår t.o.m. 23 augusti.