Siri Jarring

Hon använder bilder i stället för ord

Munka Ljungby 210730
– Jag bygger upp en historia, en berättelse. Använder bildspråk i stället för ord. Allt är styrt av mitt undermedvetna. Jag älskar bildens laglöshet och inre kraft, där allt är tillåtet. Vardagstrivialiteter samexisterar med existentiella frågeställningar i fantasins värld och bildar med intuitionens hjälp nya berättande världar. Det är ett terapeutiskt sätt att hantera verkligheten, en bearbetning av vardagstankar och händelser. Det säger småländska konstnären Siri Jarring, numera göteborgaren, som ställer ut i Galleri Skelderhus med vernissage lördagen 31 juli kl. 13- 16.

Siri Jarrings utställning med en mängd oinramade bilder bjuder på en slösande, sprudlande kreativitet och fantasirikedom i såväl hantverkstekniker som material och innehåll.

Det är en underfundig, gåtfull men humoristisk fabelvärld som breder ut sig längs väggarna, kompletterad  med keramiska figurer och objekt i fönstersmygarna. En magisk värld som är både igenkännligt lockande och främmande… En video ger rörligt liv till hennes figurer, stärker personligheterna och karaktärerna i Siris mångfacetterade personage.

I Siris bildrum florerar kända och okända, uttrycksfulla djur och växter med egna personligheter. Tapirer, mullvadar, grrodor och ormar, försedda med komiska, surrealistiska attribut som snablar i stället för näbbar.

Tolkningarna är lika fria och inspirerande som hennes konst. Siris konst hade dock inte varit så fri och befriande om hon inte hade behärskat så många hantverkstekniker till fullo. Här möts allt från japanskt tusch till målning samt grafiska tekniker som träsnitt och screentryck i ett imponerande tålamodsprövande arbete med millimeterprecision.

Tjugofemåriga Siri som tidigare studerat konst på Ö.Grevie foklhögskola kombinerar nu sitt skapande arbete med utbildning till bildlärare. Uppvuxen i ett konstnärshem med tillgång till konstnärsmaterial och keramikstudio tycks hon känna sig hemmastadd med det mesta i konstnärsväg. En naturlig oräddhet för experimenterande fick hon med sig med modersmjölken av mamman, skulptrisen och formgivaren Annika Jarring. Det har hon nytta av idag utan ateljé och verkstad..

– Jag använder numera allt som kommer i min väg… Fineliners, läppstift, tippex eller varför inte rödbetor, säger Siri – en extraordinär konstnär som bör ha en mycket lovande framtid att se fram emot.

 Siri Jarrings utställning på Galleri Skelderhus med vernissage lördagen 
den 31 juli pågår t.o.m.22 augusti.