Större delen av klanen Carling samlade på scen i konstellationen
Max Carling Classical Orchestra

Ingelsträde Jazzfestival med massor av artister – bra drag i dagarna tre

– Det händer mer i lilla Ingelsträde under en sommar än det gör på ett år i andra småkommuner, utbrast en man häromdagen.
Oftast är det någon eller några familjemedlemmar i familjen Carling som sätter fart på slumrande livsandar och bjuder till fest med färgstarka och inspirerande evenemang  i den förr avsomnade byn mitt i den skånska myllan.

En årlig medeltidsdag, varietéer, cirkusföreställningar, besök på landets enda cirkusmuseum, signerat Max Carling, har satt idylliska Ingelsträde på kartan.
Och så naturligtvis all that jazz, det pulserande livselixiret med bättre effekt än allehanda droger för alla dessa jazzälskare som strömmade till jazztältet under festivaldagarna.

I år hölls jazzfestivalen den 25 – 27 juli
Fredag och lördag fylldes tältet och ibland även planen inte enbart med jazz och swing utan även romsk musik och kortsymfonier.
Lokala förmågor varvades med internationella storheter. Unga, färska musiker och sångare på G gavs chansen att testa och möta sin publik.
Gammal och ung i naturlig symbios, helt i jazzens anda – från eftermiddag till sena natten…
Jazzfestivalen avslutades med en barndag med Carling Family Cirkus och Dan och Gullan Bornemark.

BMZ var på plats den första jazzdagen, i god tid innan musiken brakade loss.
Samma pirriga förväntan som vid en efterlängtad cirkuspremiär uppstod redan vid entrén vid åsynen av familjen Carlings unika familjesammanhållning och sociala öppenhet.

Effektivt, lugnt och metodiskt hjälptes familjen åt att få allt på plats – i glatt samspråk med publik, tekniker, artister och konferenciern/saxofonisten Frans Sjöström. De första spontana associationerna till varité och cirkus, har inte enbart med familjen Carlings unika, tajta sammanhållning på scen och privat att göra. Många av deras scenproduktioner är faktiskt samma andas barn – med akrobatik, jonglering och steppdans på programmet.

Annars är det jazz som gäller sedan 1982 för pappa Hans Carling och mamma Aina med Max, Gerd, Gunhild och Ulf som stått på scenen sedan barnsben. Dixieland, hotjazz, New Orleans, swing, bepop…
Alla tänkbara instrument sätts i gungning när familjen Carling brassar på.

Fioler, trummor, piano, trumpeter, altsaxar, harpor, orglar, klarinetter, tenorsaxar, tromboner, kornetter, säckpipor… – You name it.
Hela familjen är multiinstrumentialister av sällan skådat slag, följt av succéer varthän de sig i världen vänder – i nuläget är det sjutton länder.

Ibland förstärks Carling Family med musikaliska krafter utifrån och kallar sig i denna konstellation för Carling Big Band eller kör klassiskt i Max Carling Classical Orchestra. Olika musikaliska konstellationer ökar i takt med att nästa generation växer upp och bildar nya band med personliga uttryck.

Tredje generationen Carling
Denna dag tar tredje generationen på scenen med bandet Nannas Bootblacks, där Max Carlings tre döttrar sextonåriga Nanna, yngre systrarna Petronella och lilla Linnea med bravur visade att de musikaliska generna sitter där de ska.
Nanna har jazzen i blodet, kraften och glöden och trakterar redan vant bl.a. ett flertal blåsinstrument och fiol med den äran.

En annan begåvning som vi med säkerhet kommer att få se mer av framöver är femtonåriga violinisten Alma Cavallier som tillsammans med basisten Martin Plate från Eric Ruuths Kulturskola visade upp en bred repertoar från klassiskt, Tata Mirando till jazz med sitt band ”Gummibandet”.

Klassiska verk i kortsymfonisk form, egenhändigt komponerade verk av Hans resp. Max hanns att njutningsfullt bländas av innan det mer lekfulla inslagen tog plats på scenen.
Bl.a. visade klarinettvirtuosen Max jongleringskonster medan broder Ulf som gubben i lådan gjorde en sanslös rolig insats som lealös, tjugotalssångare med vanvettig kautschukplastik.

Frans Sjöström, som under sextiotalet jobbat tillsammans med Hans Carling i Cooling band i Malmö och nu är programledare för P4:s Stardust, höll i mellansnacket, starkt kryddat med roliga, underfundiga anekdoter om legendaren Leif ”Smoke Rings” Anderson.

Sedan brakade hela Carling Family loss med Gunhild som explosiv, humoristisk frontfigur. I röd klänning och med den obligatoriska rosen i håret, dansade, ålade, sjöng, växlade blåsinstrument med en nästintill överjordisk energi och andningsteknik. Familjen Carlings koncept med dess mångsidighet, svindlande höga musikaliska kvalitet, där var och ens extraordinära specialiteter alltid tillåts komma till sin rätt, men där alla behövs är helt unikt. Hade de bott i USA hade de alla varit internationella stjärnor vid det här laget. Gunhild Carling, nyss hemkommen från ett bejublat framträdande i New York, kan bana vägen.


Gunhild Carling med sin megafon får rösten att låta 20-tal


Konferencier Frans Sjöström med sin bassaxofon


Gunhild Carling i ett dansnummer med brorsdotterrn Nanna


Trion Gummibandet från Eric Ruuths Musikskola i Höganäs. Läraren Ullik Ehrenstråle med begåvade eleverna Martin Plate och Alma Cavallin


Festivalgeneralen Max Carling jonglerar i en paus


Den outtröttliga Gunhild Carling showar