Ingela Svensson

Ingela Svensson först ut på Höstsäsongen i Klippans konsthall

Vad kan man göra med en träbit?
Är konstnären Ingela Svensson i farten kan det hända mycket.
På såväl björk, plywood som MDFplatta men även i på linoleum och textil gör Ingela spännande, oväntade konstnärliga, avskalade avtryck i hennes grafiska arbete. I Klippans konsthall med vernissage lördagen 3 september ställer Ingela Svensson ut grafik på textil, trä och papper samt inte minst teckningar som har ett naturligt fokus i hennes breda arbetsprocess.

Allt Ingela trycker, görs traditionsenligt helt för hand. På en del av konstverken är tryckplattorna dekorativa egna bildverk i sig.

Det är en varmt kvinnlig, berörande konstutställning med mycket starkt asiatiska, avskalade influenser och utsökt linjespel som stolt och säkert tar konsthallen i besittning.
Det är knappast förvånande att Ingela bland sina många nationella och internationella meriter vann Museum Award vid 6th Tokyo International Minprint Triennal i Japan 2018.

Det har blivit en rejäl priskörd för Ingela Svensson sedan hon efter fem års utbildning, tog examen vid Umeå Konsthögskola i slutet på nittiotalet.

– Jag vrider och vänder på mina motiv. Som i blomman med sprattlande kvinnoben. Kvinnornas huvuden är gömda i sina klädnader, får sällan användas rätt och uttrycka det dem vill. Så kan man tolka mitt bildspråk i vissa av mina motiv. Om man vill… Alla får se sitt… Jag jobbar mer humanistiskt emotionellt än teoretiskt. Min strävan efter förenkling och avskalning blir bara starkare och starkare.

Jag jobbar ofta i serier, där den ena bilden ofta föder den andra. Relationer, människans utsatthet och litenhet är ämnen som ofta återkommer i mina bilder. Jag älskar att jobba i trä. Den utmanar mig alltid.

Inspiration hämtar jag från livet självt – i vardagen och i relationer.

Lek och allvar blandas och jag vill gärna skapa en känsla av hopp i mina bildrum, säger Ingela Svensson, hemmahörande i Eskilstuna.

Ingela Svenssons utställning på Klippans konsthall med vernissage lördagen den 3 september kl 13 -15 pågår t.o.m. 16 oktober.