Raimo Hansi och hans fru har varit kolonister i Humleborg i 13 år

Blomsterängar och örtagårdar prunkar i Humleborgs koloniområde

Åstorp/Grytevad 140618
När det prunkar och blommar på Humleborgs välskötta koloniområde i Grytevad känns det som att komma in i en svunnen idyll - mitt i en scenografi, hopsnickrad till Gideons Wahlbergs folklustspel ”Söderkåkar”.
– Det är mitt liv det, sade Monica Z på bred värmländska i samma pjäs, en replik de flesta av av de femtionio kolonisterna med säkerhet instämmer i.

Ett andra hem… En egen liten värld, utanför vardagens stränga ramar …
Merparten av kolonisterna har haft egna villor men flyttat till lägenhetsboende när barnen flyttat hemifrån. Saknaden efter en egen jordplätt att odla, förädla och njuta av kan bli stor för många med kliande, gröna fingrar. En egen kolonilott med en liten stuga på tjugofem kvm därtill, kan inte bara vara lösningen utan även en längtans blå blomma, en ljuspunkt att se fram emot under trista vintermånader.

– Det ligger nog latent hos människan detta – en trygghet i att ha en jordlott att bruka, säger Hasse Andersson som denna dag skall fylla på singel och byta kranar på ett gemensamt arbetspass för kolonisterna.

Men det är många timmar kvar till dess, sköna stunder som han använder till att rensa blåbärsland, varvat med solande och småprat med grannen.
Det sistnämnda inte att förglömma…
För detta med en naturlig gemenskap är en lika viktig del av kolonisterna vardag som odlandet, pyntandet, grävandet och rensandet.

Det är liv och rörelse även vanlig vardag på Humleborg, där det denna strålande vackra junidag är gudagott i alla bemärkelser att bara vara. Det är påfallande välskött nästan överallt.
Rosor, pioner och lupiner och andra ljuvliga midsommarblomster i alla sin prakt tycks ha tillgång till all tänkbar kunskap, omsorg och kärlek. På vissa lotter står blommorna så tätt och vackert blommande både inne och ute att de ser att sprängas av stolthet av sin egen skönhet.

Men det mest frapperande de senaste åren är de ökande odlingarna av örter, grönsaker och medicinalväxter – ofta främmande, spännande sorter...
Som det superstarka salladsblad vi fick smaka av Christina Kungsman, veteran på området.

 


Idyllernas idyll hittar vi också i Humleborg


Hasse Andersson påtar lite i egna täppan i väntan kvällens unisona arbetspass på området