
Bakre raden fr.v. Pär Nymark, Louise Smedlund, Niklas Jönsson, Anna Bromee, Peter Lindholm, Helene Aspeflo och Janne "Loffe" Carlsson
Foto: Tomas Montelius/BMZ
Hönor och Svärmeri i Hembygdsparken
Ängelholm 140625
Sommar i folk- och hembygdsparker… Kan Sveriges trygga folkhemstanke och unika allemansrätt illustreras åskådligare? Allra bäst tydliggörs bilden med en glad, skrattande publik, stenhårt koncentrerad på händelseförloppet på en av landets gamla, nötta utomhustiljor, där råttornas gamla hemvist anas.
Gamla och nya folklustspel, lever upp igen och lever ytterligare en sommar.
Sommar och jubel i busken… En tradition som ser ut att överleva.
I Ängelholm repeteras och kacklas det för fullt inför premiären på folklustspelet ”Hönor och svärmerier”.
Regissören och manusförfattaren Håkan Klamas skrev pjäsen 2003.
– Jag översatte brittisk fars, hade som så många andra vissa fördomar mot genren. Men sedan upptäckte jag dolda resurser, såg charmen och egenarten. Snabbt upptäckte jag också svårigheterna.
Det jag främst jobbat med är att sätta den gamla, idylliska Gideon Wahlbergsstämningen i kombination/kontrast med starkare farsinslag. Jag har försökt att ge lite mera udd och vassare repliker i dialogerna och mycket ordlekar, vilket jag hoppas även kan locka folk som annars inte gillar genren. Göra den lite intelligentare… Den skall passa alla.
Ett folkslustspel med farsinslag, är nog den bästa beskrivningen.
Vi har haft en klockren casting. Våra sju aktörer är ett handplockat, garvat gäng.
|
Anna Bromee, Pär Nymark och Niklas Jönsson Foto: Magnus Lindholm

Regissör Håkan Klamas och Peter Lindholm,
producent, skådespelare och marknadsförare
Foto: Tomas Montelius/BMZ
Förutom skådespelare som Janne ”Loffe” Carlsson och Anna Bromee har vi tillgång till Peter Lindholm, alias Pettsson. Han har gjort uppsättningar i Ängelholms Hembygdsparken sedan 1994. Vad som annars skiljer denna uppsättning mot tigare är att detta är en tvåaktare, vilket innebär att folk kan ta sig en fika eller öl i mellanakten.
Förövrigt kan man som vanligt räkna med ett visst antal bröllop i slutscenerna. Om det blir någon begravning låter vi vara osagt, säger Håkan Klamas som räknar med en befriande skrattfest även detta år.
”Hönor och svärmeri” har premiär den 5 juli.
Föreställningar ges torsdagar, fredagar och lördagar fram till den 9 augusti.

|