Karl Magnus Pettersson

Karl Magnus Peterssons "Himlastenen" på Galleri Skelderhus

Munka Ljungby 231124
I urminnes tider har berättartraditionen betytt mycket för människors väl och ve. Bibelstycken läses högt för de icke läskunniga. Nya inre bilder skapades när tidigare släkters leverne, händelser och karaktärer kom upp i talgljusets sken i stugorna. Skrönor, sägner och släkthistorier fick liv och människor och väsen tydligare gestaltningar. Historien fick liv. Folk berördes. Bilder skapades. Nya insikter och lärdomar föddes.
Som den kloke Tage Danielsson sade: Om man vägrar se bakåt och inte vågar se framåt, så måste man se upp!

Historien fick liv. Folk berördes. Bilder skapades. Nya insikter och lärdomar föddes.
Som den kloke Tage Danielsson sade: Om man vägrar se bakåt och inte vågar se framåt, så måste man se upp!

En konstnär som värnar om historiska kulturarv och kollektiva minnen är konstnären Karl Magnus Petersson som efter tre år nu återkommer till Galleri Skelderhus med utställningen Himlastenen. Många minns säkert hans förra dokumentaion om förlista fartyg i Östersjön.

I denna utställning berättar Karl Magnus med hjälp av iscensatta foton och pressklipp från tidningar om en påskdag 1889 i Dörby socken, väster om Kalmar. En förunderlig dag då människor sålde hus, hem och bohag då de trodde domedagen skulle komma. En amerikansk pastor låg bakom den religiösa rörelsen som var spridd här och var i landet. De sökte sig då till ett flyttblock/sten i skogen för att möta Jesus. När de insåg att så inte var fallet, fick de söka mat och husrum hos sockenbor. Den osannolika historien verifierades bl.a. av släktingar till de berörda.

– I mina forskningar hittade jag två systrar som hört talas om den vitklädda skaran. Jag sökte i kyrkoböcker och tidningsarkiv och bilden av en vida spridd domedagsrörelse växte fram. Vissa skribenter var inte nådiga i beskrivningen, säger Karl Magnus och visar på tidningsurklipp på väggen i galleriet.

På bordet ligger en hög texter om händelsen tillbesökare.

Tre stora av Karl Magnus iscensatta suggestiva foton av  den vitklädda skaran  på Himlastenen i kombination med utförlig text om händelsen gör att vi känner oss som delaktiga utan tydligt avslut.

Karl Magnus Petersson är en i sanning mycket välrenommerad konstnär som inte låses in i ett fack.  Med masterexamen 300 poäng, fem år på Konsthögskolan Valand 2004 tycks vägen legat öppen. Över ett dussin stipendier samt utställningar och projekt i olika tekniker i sällan skådad mängd har han hunnit med under åren. Hans projekt och verk har synts över hela världen bl.a. i USA, Ryssland, Polen, Estland, Tyskland och Slovenien förutom uppmärksammade utställningar härhemma i våra större konsthallar.

Karl Magnus Peterssons ”Himlastenen” med vernissage på Galleri Skelderhus 25 november kl. 13. Utställningen pågår t.o.m. 17 december