Från klädskapare till trädgårdsmästare på Hillesgården

I våffelbageriet huserar Tina med ett
brett leende

Snart skollov, eleverna avslutar medatt spela "maskeradbrännboll"
Stidsvig/Hillesgården 140612
Under många decennier klädde kostymören Görel Engstrand de stora inom teater och film, förstärkte och förgyllde deras rollkaraktärer med minnesvärda skapelser.
Lika kreativt och mästerligt har hon sedan millennieskiftet skapat och utvecklat Hillesgårdens stora park.

– Jag har alltid velat bli trädgårdsmästare. Nu kan jag äntligen kalla mig det, säger Görel som bor och stortrivs i en av Hillesgårdens tjugotal röda stugor.

Det är en magisk värld som möter oss redan vid första anblicken.
Parken bjuder på en helhetsupplevelse utöver det vanliga med bl.a. våffelcafé, scen, Eva Rydbergsmuseum, loppis, minizoo och fågelpalats.
Bakom ett gammalt solur med en underfundig installation av Bertil Bjurström lyser vid parkingången ett äventyrseldorado för barn med alla tänkbara och otänkbara redskap och klätterställningar.
Sedan breder ett sagoland ut sig i allsköns prakt med prunkande planteringar av växtkompositioner av bl.a hostior, rhododendron, rosenbuskar, dagliljor och daggkåpor.

– Bara tio procent av plantorna är köpta. Resten är skänkt eller frösått och merparten av trä- och stenmaterialet är återvunnet. Mycket är ett lyckat hopplock. Vissa av mina udda blomkompositioner borde egentligen inte vara möjliga. De borde inte trivas tillsammans men de gör de! Mycket går på känsla. Jag fick fuchsiaplantor som jag inte ens visste vilken färg de skulle få.

Hela det grönskande växtriket är befolkat av skänkta men väl utvalda, smakfulla skulpturer och figurer. Nils Holgersson samsas med de tre musorna, grodor och harar med troll och andeväsen – alla strategiskt placerade, så att det oavbrutet händer något i den harmoniska idyllen.
Genomtänkta, spännande stenpartier på olika nivåer lyfter grönskans skönhet.
En stor glittrande sjö som har grävts fram ur den tidigare dyn, glittrar förföriskt i hård konkurrens med trädgårdsprakten. Bäckar och fontäner porlar under romantiskt eleganta broar, skänkta från Fredriksdalsteatern. I näckrosdammar dansar guldfiskar.

Ett pariserhjul bryter av och skapar en känsla av rörelse till den stillsamma, skönheten i det generösa landskapet, inramad av vakande träd. Silverpilen leder trädens skönhetstävling.
På vägen till zoo finns det gott om bänkar för trötta ben. Det är omtanke i varje vrå.
Ett stort trädgårdsschackspel står på en stig för den spelsugne som även kan låna sällskapsspel inne på våffelcaféet.

På zoo hälsar små pigga tamarinder och silkesapor med Elvisfrisyrer mer än gärna på oss medan fiskarna i stora akvarier förhöll sig avvaktande.
Det är ett levande, välkomponerat landskap – ett livselixir för alla sinnen och åldrar.
Att alla skall må bra ligger helt i linje med Hillesgårdens policy. Stiftelsens namn är hämtat från latinets hilaritas som kan översättas med inre livsglädje i det man gör.

Bland verksamhetens många näringsgrenar i ständig utveckling med bl.a. café och restaurang, konferensverksamhet, behandlingar, loppisar, kulturkvällar, gästhem, butiker och kursverksamheter finns en betagande vacker örtagård, där även olivträd tar plats – en perfekt avslutning på en aktiv dag för kropp och själ på Hillesgården.