Anita Elander

Henry och Konsten i Klippans konsthall

Ängelholm 210709
Gjord i Färingtofta men född i Riseberga, yngst i en syskonskara på elva, skapade Henry Elander sig ett rikt och mångfacetterat liv. Med femtio riksdaler i reskassa samt moderns guldklocka gav han sig vid sexton års ålder 1939 upp till Stockholm. Efter att ha sökt sig fram som affärsbiträde för sin försörjning, började han studera bl.a. vid Stockholms tekniska institut och blev så småningom välrenommerad arkitekt.

1950 hamnade han så på slottsarkitekten Sven Ivar Linds arkitektkontor. Bland de uppdrag Elander var mest stolt över var utformningen av Skattkammaren och Livrustkammaren. Så småningom skaffade Elander en egen arkitektfirma, där han fortsatte att jobba till långt efter pensioneringen.

Efter femtioett år i huvudstadens kreativa hetluft, återvände han sedan till Rögnaröd, På fädernegården  byggde han ett sommarhus, inredde det i representativ blond nordisk stil med egendesignade möbler, så unikt att det uppmärksammades av italiensk press.

I utställningen ”Henry och konsten” med vernissage 10 juli på klippans konsthall, bjuds vi in till att njuta av arkitekten, målaren och konstsamlaren Henry Elanders unika samlingar. Pressklipp och en triptyk målad av Henry själv, ger oss en bild av mannen bakom samlingen och hans namnkunniga konstnärsvänner.

Utställningen är anordnad av Stiftelsen Victoria Persson-Elanders och Sven Perssons minne – en hommage till Henry Elanders föräldrar. 107 konstnärer, kända och mindre kända florerar bland de 450 konstverken, varav vi här får smaka en stor del av kakan. Utställningen ”Henry och hans vänner” arrangeras av  styrelsens ordförande  Kenneth Rafstedt och Anita Elander, sekreterare i stiftelsen som hennes morbror Henry Elander donerat

– Jag minns honom som en rolig och skämtsam man som tog vara på det han tyckte var vackert. Som när taket flagnade i hans sovrum på Tegnérgatan i Stockholm… Han såg skönheten i förfallet och bevarade taket, minns Anita.

Henry Elanders estetiska öga i kombination med nära vänskap med en mängd konstnärer, har resulterat i ett rikt, varierat konstutbud.

Isac Grünewald, IX-gruppens med dess flertal namnkunniga samt bl.a.Olle Nyman och Evy Låås, Harry Booström, Hans Frizdorf var bara några av de namn som lyste i den mycket breda mångfalden.

Utställningen ”Henry och hans vänner” med vernissage på Klippans konsthall den 10 juli pågår t.o.m. 22 augusti.