Det fyndades flitigt bland Hembygdshallens "kvalitetsloppis"

Många hade uppmärksammat Kvidinge Hembygdsförenings 40-årsjubileum

Kvidinge 201003
Lördagen 3 oktober firades en dubbel jubileumsfest i Kvidinge hembygdshall med öppethus. Kvidinge hembygdshall som under åren inrymt såväl konsert- och biosalong som danslokal, lager och hembygdshall, fyllde 100 år. Merparten av åren har fastigheten fungerat som en knutpunkt och mötesplats i byn.
Kvidinge hembygdsförening nöjde sig med att fira hedervärda fyrtio år.

Även under den tiden har lokalerna fungerat som en levande mötesplats för social samvaro med bl.a. populära Torsdagskvällar i föreningens regi. Det är många kända artister  och föredragshållare som gästat  bl.a. Björn Ranelid, Adde Malmberg, Håkan Brink och Hasse Andersson för att nämna några.
Kvidinge Hembygdshall är känt som en favoritspelplats bland artister tack vare dess unika, välbevarade miljö, goda akustik samt inte minst en alltid generös, alert publik och personal.

I den anrika ankomsthallen med Einar Nermanbilder från trettiotalet, räknade en man noga antalet besökare innan de fick stiga in i den stora hallen med dess signifikativa ”gåramålningar” på väggarna. Coronarestriktionerna hölls till punkt och pricka.

Denna födelsedag var bord fyllda med loppisgrejor, foton, överblivna konstverk samt inte minst böcker om Kvidinge och dess historia.
Det har jobbats idogt och engagerat under årens lopp med att samla information och material till litteratur om Kvidinge . Flitens lampa lyser fortfarande uppe på vinden, där Anders Grip, författare till flera av den mängd lokalhistoriska böcker som getts ut, dagligen huserar. En eloge till alla inblandade eldsjälar som i ord och bild har bidragit till att visualisera Kvidinge s historia!


Intressanda böcker, andra trycksaker och bilder har producerats genom åren

Intresset  för Kvidinges historia  var stort denna dag. Folk flockade kring gamla foton för att kolla om de var några de kände, fingrade och bläddrade i böcker, beundrade Kvidingekeramikers arbeten eller tog sig en fika med nybakt. Det är ett beundransvärt arbete som läggs ned av ideella krafter, i stort som i smått. Frågan är hur länge till.
Jan *Jansa” Nilsson som har varit ordförande  i Kvidinge hembygdsförening i fjorton år vid det här laget, är orolig för framtiden.

– Samhället har förändrats. Det finns inga som ställer upp ideellt längre. Corona 19 viruset har ju också bidragit till minskad publik tillströmning. Det är svårt, för att inte säga omöjligt att få intäkter till våra evenemang. Förr fick vi också ekonomisk hjälp av donationer och de större företagen. Stenqvist såg till att vi fick pengar till renovering av kök och toaletter för att ta ett exempel. Vi är i stort behov av ekonomiskt tillskott, säger Jan Jansa Nilsson och tillägger att han hoppas och tror att det ”nya” bygget på Prästamarken skall sätta fart på ruljansen i byn. Unga barnfamiljer har visat stort intresse att flytta hit, vilket är glädjande för framtiden i coronamörkret.


Pratstund och fikan mellan fyndlådorna