Helena Olsson

Helena Olssons utställning "Ta hand om" i konsthallen på Biblioteket

Åstorp 240118
Städerskan och författaren till uppmärksammade boken ” Rapport från en skurhink ” Maja Eklöf hade nog tappat andan av förvåning om hon sett sina arbetsredskap i en konstutställning!
Den kommande utställningen på Åstorps bibliotek omfattar en serie med verk i playwood, mopp, plexiglas och vev i metall samt ett handarbete i form av en knuten bomullstopp och ett foto av fotarbete.
Vad är detta och varför, frågar sig med säkerhet mången åstorpare.

Det är konstnären Helena Olsson som i sitt Efterskördprojekt – en uppföljning av Den platta jorden – nätverk för konstnärligt utforskande av Skåne, studerat föremål i Åstorps hembygdsförenings samling av det liv som flytt.
Det är i sanning en diger samling med tusentals objekt – ett kulturarv i hembygdsgården Perslund.

Bland de handdrivna bruksmålen återkommer vevar och moppar i varje rum.  Det blev utgångspunkten till Helena Olssons utställning ”Ta hand om”. De manuella redskapens rörelser i kropp och hand fångade hennes intresse.
Hur rör sig handen när den vevar en handdriven visp? Hur snurrar kroppen för att kunna veva en stenkvarn? Manuella redskap skapar sin egen koreografi.
Scener ur dagligt vardagsliv är ämnen som Yngsjöbon, utbildad på Malmö konsthögskola ofta jobbar med - i video, performance och fotografi.

Helena Olssons utställning ”Ta hand om” är ett samarbete mellan Åstorps konsthall, Åstorps hembygdsförening, ABF Åstorp och Den platta jorden.

 Vernissage lördagen 20 januari kl 11-13 i Åstorps konsthall.