Helena Backmark

Helena Backmark ställer ut tavlor och skulpturer med uråldrig sagokänsla

Klippan 221210
– I min konst vill jag dela med mig av mina naturupplevelser! Berätta vad naturen ger, gå på upptäcktsfärd, visa på närheten och kopplingen mellan människa, djur och natur och sedan sy ihop mina intryck till ett bildrum. Det säger Helena Backmark som ställer ut sina målningar i blandteknik på Klippans konsthall med vernissage lördagen 10 december.


Det är stora vattenbaserade målningar med grafiska inslag, som ger en klassisk, uråldrig sagokänsla som fyller väggarna. Färgskalan är gråtoner med färgkomponenter och alltid med ljuset som beskyddare över natur, djur och människor. Känslan av att vi alla är delar av alltet och att vi alla bara är en pytteliten del av skapelsen infinner sig snabbt, när man kliver in i målningarna. Det här är målningar att vandra runt i, studera noggrannare och begrunda.

Det är stora vattenbaserade målningar med grafiska inslag, som ger en klassisk, uråldrig sagokänsla som fyller väggarna. Färgskalan är gråtoner med färgkomponenter och alltid med ljuset som beskyddare över natur, djur och människor. Känslan av att vi alla är delar av alltet och att vi alla bara en pytteliten del av skapelsen infinner sig snabbt, när man kliver in i målningarna. Det här är målningar att vandra runt i, studera noggrannare och begrunda.

 Stående på golvet  syns ett dussin mindre självporträtt i olika sinnesstämningar, flankerade av dockor eller skulpturer med fantasifulla, smyckade huvudbonader, och kronor, hämtade ur naturens eget färg- och formspråk.

– I naturen kan man bara vara, stilla sig. Det är en gåva att förvalta med närhet och ansvar säger Helena som själv hämtar kraft därifrån.

En sann barnatro sitter tryggt fast i hennes livsbagage och leder henne framåt.

Helena Barkmark är utbildad på ett flertal konstskolor, har ställt ut runtom i landet sedan slutet av 1980-talet och är representerad i Statens konstråd..

Helenas utställning på Klippans konsthall pågår t.o.m. 22 januari 2023.