Sköna bilder under ytan

Havets andetag – Joanna Holmgren ställer ut i Klippans konsthall

Klippan 231020
Nya sköna världar öppnas när kreativa fotokonstnären Joanna Holmgren gör eleganta, säkra djupdyk i den tysta världen under ytan. Tidlöst svävar vackra kvinnor i viktlös koreografi, likt undervattensälvor i vajande lyriskt sköna undervattensmiljöer. I ett av motiven ser regulatorn ut som en mikrofon och kvinnan som en sångerska under vatten. I andra verk bär modellerna glamorösa aftonkläder.

Undervattensvärlden blir här en ny scen att beträda. Det är kanske inte så konstigt då Joanna Holmgren har ett förflutet i artistvärlden som dansare och sångerska. Alla Joannas foton bär på en impressionistisk, lyrisk känsla i en värld bortom tingen.

Havets andetag kallar Joanna sin utställning på Klippans konsthall 21 oktober -25 november. Andetagen från havet hörs svagt i högtalare hörs som en extraförstärkning till de stora fotoverken. Gamla, tunga klassiska ramar ger ytterligare effekter till det nyklassiska intrycket där modern teknik möter klassisk skönhetstörst.

­ – Ingen bild är retuscherad eller digitalt behandlat, understryker Joanna, uppvuxen i konstnärsfamilj och där kameran varit Jonnas favoritredskap ända sedan sjuårsåldern.

– För mig helt främmande människor ställde upp för mig när jag vid ett inbrott förlorande all min tekniska utrustning! Det har varit ett fantastiskt teamwork, där vi fotograferade 11 modeller under ytan på 1,5 dygn! Modellerna fick lära sig det andningstekniska, hålla ett naturligt avslappat ansikte, röra sig lagom mycket och hålla kolla på kläder och rörelse!

Vissa av mina bilder är fotograferade i det iskalla vattnet på Kullaberg, magiskt vackert. Tång och tångbotten på bild är oslagbart! Alla mina bilder är från fotograferingstillfället, inget klipp eller klistrande!

Merparten av bilderna i denna utställning kommer dock från Mexico och dess Cenotes-undervattensgrottor!


Text: Ann Christine Montelius / Colibri Montelius
Foto: Joanna Holmgren


Joanna Holmgren. Foto från Facebook