Carlos Albert i verkstaden

Internationellt besök i
Galleri Hattlösa

Förslöv 240903
Det bästa av det bästa inom modern skulptur, kompletterad av färgsprakande bildrum, hittar vi i lilla Förslöv på Galleri Hattlösa. Galleristen, läkaren och fotografen Torvald Berg- med fadern, den store skulptören Christian Berg, evigt vakande på den vackra kyrkogården intill- är ett levande uppslagsverk inom den ädla konsten.
Tre prominenta herrar av världsklass från olika generationer och länder lyfter tillsammans i gemenskap den redan tidlösa harmonin i galleriet.

Roger Metto, född 1964 sätter färg på utställningen med sin vågade, färgsprakande bildkonst i form av digitala serigrafier.
Namnkunniga internationella skulptörer som Robert Jacobsen, född 1914 och Carlos Albert, född 1978 sätter konstens evighetsstämpel på den unika utställningen.

Roger Metto arbetar med ett annat evighetsperspektiv i sina både avbildade och abstrakta motiv i panoramastil, hämtade från Kirunas fjällvärld.

Naturens storslagenhet, höjderna, perspektivet, färgskiftningarna, ljuset från ovan fångas i hans bildrum. I formspråket finns det i inte mycket som förenar honom med skulptörernas. Kanske de symboliska trädstammarna som ofta hamnar i hans motivvärld. Det var också med trä och sten som danske Robert Jacobsen började sin konstvandring över konst- och landsgränser. Det gällde även i bokstavlig bemärkelse, då denne autodidakte man 1947 gick till fots till Paris! Innan dess jobbade han med allt från croupier, fiskare, jazzmusiker till bilbud. Det var som bud till en konsthandel som intresset för skulptur började, berättade Torvald Berg.

Robert Jacobsen började skulptera i trä, övergick till sten och därefter järn.
I sitt skapande sammansvetsade han järnelement i geometriskt abstrakta enheter.

I Parisgalleristen Denise Renées domäner samlades den tidens innegäng av konstruktivister, däribland Robert Jacobsen. Han behöll sitt konstruktivistiska formspråk och höll sedan verkstaden i gång i fyrtio år. Jacobsen lagrade stora internationella framgångar med sina gigantiskt stora monumentala skulpturer på 10-15 meter.

Robert Jacobsens verk betingade redan på den tiden mångmiljonbelopp.
Den autodidakte Robert Jacobsen blev sedan som extra clou lärare på konsthögskolor i såväl München som Köpenhamn. En spännande livshistoria…

Så till den yngste mannen i det celebra sällskapet: Carlos Albert.
Även han smider medan järnet är varmt men med en annan bearbetning av det råa järnet än Jacobsen. Det är blytunga, ofta vridna skulpturer som visas. Carlos använder även internet som en av källorna till inspiration och formspråk.


Carlos Albert


Carlos Albert


Robert Jacobsen


Roger Metto


Roger Metto

I likhet med många skulptörer, bl.a. Christian Berg, är spanske Carlos Albert, en skicklig tecknare. Hans eleganta förstudier och arbetsritningar på väggen ringar in hans skulpturmodeller.

De skulpturer som hittar sin plats i utställningen är ofta modeller till stora gigantiska verk. Dessa skulptörer, vars konstverk syns worldwide i berömda gallerier eller i offentliga utsmyckningar med en mängd utmärkelser därtill, bjuder på en spännande utmaning:
Att se dem framifrån, bakifrån i olika perspektiv och ljusskiftning, bjuder på nya upplevelser.

Utställlningen med Roger Metto, Robert Jacobsen och Carlos Albert har vernissage torsdagen 5 september på Galleri Hattlösa i Förslöv.