Harald Hjärne

Harald Hjärne i Bjuvs konsthall

Bjuv 231110
Harald Hjärne går sin egen väl förtrogna konststig, där han känner sig trygg och hemmastadd.
Med kärlek, värme och glödande energi ger Harald det historiska, traditionellt föreställande måleriet en nytändning.

– Jag  är inte alls trendig, säger 28-årige Harald Hjärne som nu ställer ut i Bjuvs konsthall.

Vykort är rätt och slätt titeln på hans utställning, inte ett tema.

– Jag vill gärna ha något att förhålla mig till, motiv att översätta till oljefärgen och göra till mitt eget. Vykortsmotiv blev den utlösande faktorn på denna utställning – en för mig naturlig process. Jag behöver ett incitament för att komma igång!

Harald är sedan synnerligen produktiv, när han väl kommer igång.

Alla de ca fyrtio oljemålningarna i galleriet är skapade sedan slutet av augusti!
Därtill har han själv tillverkat ramarna av lastpallar som tog två nätter att bygga. Grovhuggna, lätt skeva  blir de en perfekt inramning till hans oljemålningar med oftast pastost textur. Det medvetna, icke  helt perfekta anslaget går igen i  hans mustiga, kraftfulla färg- och formspråk i motiv, där vi alla känner oss hemma.

Bl.a. gamle August Strindbergs sekelskiftsmatsal har fått ett nytt intagande, mysigt liv bland den rika mixen av porträtt, exteriörer, interiörer, stilleben, udda, kära ting… Och så naturen som är hans livslusft.

Allt känns nära, igenkännligt men nytt i Haralds händer, som älskar att bruka oljefärgens turer i sitt kraftfulla, stämningsfulla måleri där oväntade lekfulla komponenter tittar in.  Intuitivt, rakt och ärligt…

Hans konstnärliga CV har utökats rejält sedan Harald kom igång på allvar vid nitton års ålder. Uppvuxen i välkänd konstsläkt med Gustav Arne som morfar, Simon Arne som morbror och med Katinka Husberg som mamma, visste han tidigt konstens villkor – på gott och ont.

Studier på bl.a. Munka Ljungby konstskola följde, vilket efter några år resulterade i såväl Helmer Långs stipendium som medverkan i Liljevalchs konstsalong. Ett flertal utställningar följde i spåren bl.a. på Dunkers konsthall, Kullasalongen och Konsthotellet i Helsingborg.

Parallellt med sitt eget skapande jobbar Harald tillsammans med Katinka Husberg att driva Galleri Skelderhus verksamhet och som lärare en dag i veckan på Munka Ljungby folkhögskola.

Samtidigt som utställningen i Bjuv syns även konstverk av Harald på KKHM:s novembersalong i Höganäs.

Harald Hjärne ser ut att ha alla epitet för att vara en coming artist som vi med säkerhet kommer att se mycket av framöver.

Vernissage lördagen den 11 november kl. 12 – 16.
Utställningen pågår t o m 5 januari.