Kajsa Haagen

Hon plockar och kombinerar gärna idéer både från konsthistorien och mytologin

Ängelholm 210608
Vi  är ofta dåliga på att uppmärksamma och ta hand om våra unga gryende begåvningar. Det gäller det mesta från skolan, till affärslivet samt inte minst inom konstsektorn. Många unga ger upp i förtid för att de inte blir uppmärksammade och sedda. Därför är Galleri Skelderhus`inriktning på att sätta ljus på den yngre generationen, mer än föredömlig.
Nästa utställare på Galleri Skelderhus är Kajsa Haagen, utexaminerad förra året från Konstacademiet – Institutt för samtidskunst i Bergen.

Denna  tjugosjuåriga begåvning från Vislanda har redan visat sina konstnärliga färdigheter i konsthallar i bl.a.Vislanda, Alvesta och nu senast på  Projektrum Hjärne i Helsingborg.
Det är en konstnär som hittat sina egna uttrycksmedel i en fri skapande process.

– På konsthögskolan fick vi prova alla konstnärliga tekniker på ett tidigt stadium i utbildingen. Den uppmuntran vi fick när vi hittade rätt betydde mycket för mitt vidare skapande. Jag jobbar med textilen som bas och med min egen kropp som symbolisk utgångspunkt. Det taktila arbetet med textil, dess närhet och vardaglighet gör det lättare att vidga gränserna, säger Kajsa och visar sin stora bildväv i jaquardteknik, som fyller nästan hela det lilla gallerier från golv till tak.

– Jag plockar och kombinerar gärna idéer både från konsthistorien och mytologin. Referenser, detaljer och figurer sammanflätats fritt med samtida frågeställningar. Min arbetsprocess består bl.a. av flera lager upprepningar, materiellt, bildlikt och symboliskt. Sedan har jag här försökt bygga upp de stilla scener som uppstått till en berättelse, tillägger Kajsa som även ofta jobbar med performances.

Den tilltalande gobelängen har en mjuk färgsättning och är utförd i ett utsökt hantverk av kombinerade tekniker. Kajsa Haagen har bl.a. använt såväl digitalkameran som grafikpressen i sina skilda motiv/scener. Material som nylonstrumpor såväl som engångshandskar har hamnat under skytteln. I motivets blickpunkt är det den egna kroppen eller – delar av den som tar plats. Ansiktet är lika outgrundlig och tudelad som Janusfigurens. I en scen är kroppen omvärvd av ormar eller är det fallosfigurer? På en annan syns ett grafiskt mönster som kan ge associationer till hällristningar. Samtid, Dåtid… Framtid? Den ställer frågor.
Allt är upp till betraktaren, som för övrigt kan se sig själv i speglar bakom konstverket.

Kajsa Haagens utställning kompletteras med ett flertal grafiska mindre tavlor och ett större broderat verk.

Utställningen har vernissage på Galleri Skelderhus lördagen 19 juni kl. 13–16 och pågår t.o.m. söndag 18 juli.

Öppet lördagar och söndagar 11-16