Kristin Larsson och Evelina Dovsten

Nu är det partydags med feministiska förtecken på Galleri Moment!

Ängelholm 210509
Ett dignande, gnistrande vackert bord, dukat  med 13 kuvert, presenterat  med unika, signerade glasobjekt i utsökt harmoni, väntar på besökare 11 - 29 maj. Ca 100 eleganta objekt, fördelade på sju per kuvert, lockar ögat likt ett välbalanserat kalejdioskop.

Utställningen The After Party, kreerad av glasblåsarna och formgivarna Evelina Dovsten och Kristin Larsson. Den är en hyllning och fortsättning av Judy Chicagos ikoniska, feministiska intstallation The Dinner Party som arbetades fram 1974 till 1979 tillsammans med hundratals kvinnliga olika hantverkare. Utställningen är permanent på Elisabeth A Sackler Center for Feministic Art.

Evelina Dovsten och Kristin Larssons "The After Party" är deras eget konstverk, alla kategorier – från glasblåsning till deras respektive unika formspråk. Allt är unikt signerat i olika tekniker och uttryck.

Evelinas kontrollerade formspråk gifter sig fint med Kristins lekfulla i den spännande koloristiska helheten.

De tretton vid bordet är deras egna personliga favoriter, kvinnor som vågat gå mot strömmen. Hedersgäst är Judy Chicago själv i ett sällskap av allt – från Moa Martinsson till May Shelley och Bianca Kronlöf till okända släktingar i demokratisk anda.

­– Det är kvinnor som är och har varit en inspirationskälla och ett föredöme för oss, berättar Evelina som känt sin två år yngre kollega Kristin sedan tonåren, då de praktiserade på glasbruk.

Senare blev det studier på glasbruk utomlands innan de båda kom in på Konstfack och tog varsin Master. Även i stipendieskörden har de följts åt.

Idag delar de ateljé på Gustavsberg i Stockholm.

– Vi jobbar ju vanligtvis med egna separatutställningar men i projekt kan man maximera sina kunskaper och idébanker. Vid planering och komponerande av helheten föds nya i färg, form och innehåll.

The After Party är installerad i Galleri Moments lokaler i Gamla Rådhuset. Öppet: tisdag till fredag 12–17, lördag 10 –14.