"Med dagens ögon" – Gittan Jönsson ställer ut i Åstorps Konsthall

Åstorp 210118
Konstnären och feministen Gittan Jönssons vilja att synliggöra orättvisor i maktstrukturer och relationer är lika brinnande idag som när hon på sjuttiotalet efter Konstfackstudier slog genom med verken Diskkasterskan och Dammsugerskan. Hennes strävan att förmedla och berätta, personligt och politiskt, tar sig utryck i såväl måleri  och teckning som skulptur, tecknade serier och installationer.

Den 25 januari ställer Gittan Jönsson ut på Åstorps biblioteks konsthall med utställningen ”Med dagens ögon” - en utställning som pågår t.o.m. 12 mars.

Dåtid, nutid och framtid utforskas. Det förflutna lurar i det närvarande.  Elsa Beskows Tomtebobarnen har fått nya aktuella vinklingar sedan Gittan Jönsson på nittiotalet använde temat i sina motiv.

– Det var efter en jobbig skilsmässa som jag började bearbeta synen på familjeideal med avtryck i Tomtebobarnen. Sagan talade till mig – tomtebodrömmar som jag inte visste att jag hade.

Målningarna jag gjorde då har jag förändrat i takt med att tiden förändrats. Miljöförstörelsen och flyktingsituationen hittar nu sina platser i mina målningar.

Dagens tomtebobarn måste rensa upp efter oss på flera plan. Alla måste hjälpas åt.  I ett av motiven rensar de upp efter oss med dammsugaren som är mitt alter ego, säger Gittan Jönsson som nu är tillbaka i sin barndomsbygd.

I målningen ”Tillbaka till noll” visar hon föräldrarnas rötter i Gråmanstorp och Västra Sönnarslöv. Med inspiration av detta konstverk samt digital visning skall alla nioåringar i kommunen måla varsin karta mellan skola och hem i en workshop, ledd av konstpedagogen Louise Waite.

 Workshoppen ingår i kulturgarantin, ett led i Åstorps satsning på kultur i skola och förskola.

I utställningen ”Med dagens ögon” lyser nya hoppingivande akvareller bland målningar och figuriner där även Dammsugerskan hittat dit.

– Under arbetsprocessen börjar jag alltid med linjer, fyller i färger och fortsätter lager på lager. Ingenting är för enkelt för att vara betydande är min paroll, säger Gittan som förutom ateljé på Österlen har en liten lya i demonstrationernas stad, Berlin.

Det är en stad full av linjer och spår att söka nya vägar på för en konstnär som Gittan Jönsson, ständigt stadd i förändring.

Åstorps konsthalls opening 25 januari har ingen traditionell vernissage p.g.a. rådande pandemi. Utställningen på går t o m 12 mars.