Gitt Grännsjö

Gränslöst spännande och energirikt konstnärsskap i Örkelljunga kulturhus

Örkelljunga 230317
Gitt Grännsjös utställning på Örkelljunga kulturhus liknar en välfylld skattkista, späckad av oväntade, inspirationsrika bildverk och objekt.
Sällan har jag skådat en så spännande, hoppfull bildvärld, där kompositioner av färger, former och material skapar så effektfulla, laddade, oftast tredimensionella färgstarka bildrum.

Sköldar av pilgrenar i Fiber Art, hopknutna med lintrådar, strån av målad textil och band, möter besökaren på ena långväggen. Stora undersköna, färgstarkt välbalanserade applikationer med symaskinsbroderi skapar stämning i hela galleriet. Bildspråket är mångfacetterat, skapar en känsla av att äventyrligt vilja gå in i bildrummet.

Plexiglaslådor med pastellfärgade collage av perforerade papperskomponenter på distanser till akvarellbotten har en tredimensionell effekt som ger en skir, drömlik framtoning. Det papper som används i olika bildverk är emballagekomponenter och kartong som perforeras och målas på bakgrunder av neonfärg.

Underfundiga objekt i form av små kåtor, höljda i plexiglastorn ger andra positiva intressepilar. Över byggena, såväl objekt som bildkonst, svävar ett rikt trådregn som ger en livfull textur. Denna utställning kan ingen gå oberörd ifrån.

Gitt Grännsjö har nu varit yrkesverksam konstnär i över femtio år, efter bl.a. femårig utbildning på Konstfack, är ständigt på hugget. Förr vävde hon bildvävar och mattor bl.a. till Märtha Måås Fjetterströms ateljéer.

– Skador på två fingrar, har fått mig att sluta med vävandet, men jag som älskar att experimentera hittar ständigt nya uttrycksmöjligheter, säger Gitt som mer än gärna utmanar i finmotoriska arbeten och udda material.

Förutom en mängd utställningar hemma och utomlands, har Gitt Grännsjö utfört uppmärksammade offentliga uppdrag. Hennes konstverk syns bl.a. på Laholms bibliotek, stadshus och dagcenter samt i kapell, kyrkor och på sjukhem.

 Gitt Grännsjös utställning på Örkelljunga kulturhus med vernissage 18 mars pågår t.o.m. 8 april.