Fr.v. Katriona S W Persson, Anna Rydén Vestling, Gun Kling, Theo Vestling, ordf i KKV Nordvästskåne Gunnar Nilmén och invigningstalare Heidi Zentio

KKV hyllar Ängelholm i temautställning

Ängelholm 230530
Genom staden rinner en å ”är temat på KKV:s nya utställning med vernissage den 30 maj på Kronohäktet i Ängelholm. Historiskt sett är det ju vatten som fått människor att bosätta sig där och bilda byar eller städer. Så egentligen kan man vända på begreppet och säga att runt den slingrande ån bildades en stad. Eller varför inte göra en metafor och se ån  som livspulsen i människokroppen?

Nåväl, ämnet tycks ha inspirerat och satt fart på gränslösa fantasterier hos  KKV:s konstnärer.
Resultatet, en samlingsutställning av femton professionella kreatörer, är i mitt tycke en av de allra bästa på senare år och kan ses som en hyllning till staden Ängelholm.

Invigningstalaren Heidi Zentio berättade om sin erfarenhet av ån – från barndomens förmaningar och skräck att ramla i till vuxenlivets olika  tillställningar, evenemang och ljusfester vid ån.

Vernissagedrycken var lika turkosblå som ån när den visar sin bästa sida. Den glada välkomnande intrycket höll sig hela rundan i galleriet, där flera överraskningar väntade runt hörnen även för en luttrad själ.
Bland dessa i ögonenfallande alster syntes bl.a. Lie Svennbecks installation med flaskposter,…
Gunnar Nilméns monotypier varav det ena slingrande objektet till å, försetts med ljuslingor bakom med fluoriserande effekt…
Gun Klings keramiska alster med folk på podier med ån nedanför…
Vicky Lundergrens installation med keramik-ån i fokus och staden runtomkring…

Väggarna pryddes med lyriska, välgjorda bildverk, där var och en kan hitta sitt. Alla tänkbara och otänkbara tekniker fanns representerade som tusch, linoleumtryck, monotypier, torrnål, akrylmålningar, akvareller, broderier,  keramik, väv och allehanda blandtekniker.

Utställningens starkt varierande motiv och tekniker i kombination med konstnärernas skicklighet och engagemang, ger mersmak.

Utställningen ”Genom staden rinner en å” på Kronohäktet i Ängelholm pågår t.o.m. 11 juni.


Lie Svennbeck


Vicky Lundergren


Miriam Oxelman


Gunnar Nilmén


Anna Rydén Vestling