Maria Montelius-Grifo´

I Coronas kulturskymning och hotande mörker tänds ett litet stalljus i Mjöhult

Mjöhult 201020
Ett nytt galleri invigs fredagen 23 oktober på Oscarsgården i Mjöhult!
Ett vågspel kan tyckas, men konstnär Maria Montelius Grifó visade tuffa takter redan för elva år sedan då hon tillsammans med maken Antonio startade Restaurang Oscarsgården mitt i lågkonjunkturen. En satsning som mot alla odds slog mycket väl ut.

Men nu är Maria redo för något nytt och har förvandlat den populära restaurangen till ett mysigt, funktionellt inbjudande galleri.
Galleri Oscar är beläget mittemot stallet där släktens tre hästar huserar.
Temat för premiärutställningen är också ”Hästar.” Ämnet är mytomspunnet och konstnärer har i århundranden sökt och hittat sin personliga konstnärliga relation till detta formsköna djur med dess inre mångomtalade gåtfullhet. Ordkreatörer har tävlat med varandra på att sätta ord på det oförutsägbara hos hästen.

– Hästar ger oss de vingar vi saknar…
– Något i hästars yttre är bra för människans inre.

Så kan det låta bland de tusentals hyllningscitat till hästen som spritts runtom i världen.

I Galleri Oscars utställning möter vi flera av dessa infallsvinklar och tankebanor, då hästen är sedd och presenterad av sju konstnärer i skilda tekniker:
Ann-Margrete Clarén, Åsa Canbäck, Tomas Montelius, Maria Montelius Grifo´, Karin Mårlind-Strauss, Lena Palmgren och Birgitta Ryberg.

Redan vid entrén välkomnas besökaren av två stora magnifika hästbyster av sällan skådat slag – imponerande verk av Birgitta Ryberg på Unic Art. En gigantisk formsäker byst av en synnerligen personlig häst med färgglada pennor som man och ett huvud med halva pennor insprängda i huvud och hals utgör ett unikt, häpnadsväckande blickfång, även den skapad av Birgitta – en säregen, skicklig skulptör som vågar sticka ut.
I glasskåp kan man även se hennes rakubrända keramikhästar i  nära samförstånd med Lena Palmgrens utrycks- och rörelserika hästar i ståltråd och papier maché.

Rörelse och fantasirikedom bjuder även Åsa Canbäcks hästar på – flygande som sjöhästar, som sagohästar med vingar hängande från taket eller på bord i lek, galopp eller trav.

De livsbejakande skulpturerna omvärvs av fyra konstnärers bildverk med olika infallsvinklar och uttryck. Den yttre rörligheten möter här det meditativa, det outgrundliga.  Det dolda som inte är, det inre som anas…
Som i Maria Montelius Grifo`s subtila, drömska oljemålningar, där hästen bara anas i ett fiktivt kosmos men även i Ann-Margrete Claréns stillsamma, ljusa stora målningar.
Hästars kraftfulla rörelseschema, muskelspel och sköna formspråk tar sig uttryck i stiliserat linjespel av Karin Mårlind-Strauss målningar medan Tomas Montelius fångar känsligt sina hästar i ögonblicket med kameran.

Vernissage på Galleri Oscar, Oscarsgården i Mjöhult fredag 23 oktober kl. 16 – 19  och lördag 24 oktober kl. 12 -16.
Utställningen pågår t o m 15 november.