Två av utställarna på Galleri Oscars samlingsutställning Anna Rydén Westling och Pia Nordqvist

Drömskt och sagolikt på Galleri Oscar

Mjöhult 230728
Vad vore livet utan drömmar?
–  En person måste drömma för att se meningen med livet, menade Voltaire. Den tesen instämmer med säkerhet de flesta kreativa personer i.
En konstnär  letar ofta efter alternativa världar för att söka nya uttryck för sina inre och yttre känslor.
I sagans, mytens och drömmens värld finns en uppsjö av ting att skapa, associera och hitta metaforer till för att nå fram till det man vill  berätta - i färg och form, skulptur och bild.

I utställningen Drömskt och Sagolikt på Galleri Oscar med vernissage lördagen 29 juli sprudlar det av  en fantasifull, hoppfull  och förtrollande färgrik mix av konstverk. Allt skapat av erfarna konstnärer med stark unicitet. I måleri, skulptur och textil…

Pia Nordqvist, Bodil Vinke, Anna Rydén Westling och Danaxel Lindberg skapar här i god grannsämja en betagande lustfylld och homogen helhet.

Det är skickligt gjort av galleristen och konstnären Maria Montelius Grifó att skapa ett helhetstänk med detta kreativa gäng med personligt starka signum. Det känns befriande att se konstnärer som hittat sitt och inte spretar hit och dit för att visa nya delar av det konstnärliga jaget. 

Det gnistrar förförande färgrikt på ena väggen där koloristiska textilaren Bodil Vinkels utsökta textil – Guardian Angel, stolt presiderar. Frihet, drömmar och girlpower i flödande färgrikedom präglar hennes verk i olika textila tekniker med spännvidd, målningar eller Fine Art print. Naturmystik och naturfenomen hittar också in i Bodils vackra drömvärld.

I Pia Nordqvist surrealistiska allmogekonst, kan allt hända i hennes imaginära rum med allt från lemlästade dockor och utopiska maskiner till pennor, metall och glitter. Det är ett återbruk där prylar som kastats av andra, blir konst i Pias händer som aldrig är stilla utan måste ha en penna till hans. Vissa är 3-D collage med broderier eller skulpturala delmoment. Flera verk är skapade i diptyker eller triptyker.

Anna Rydén Westlings subtilt, ljus- och färgfångade akrylmålningar i andra änden av galleriet har organiska lättsamma komponenter i motivet – ett rörligt pussel med förnimmelse av en ljuv sommardag med fläktande bris. Hennes målningar är efter skisser, varsamt byggda lager på lager.

I hallen hänger en målning med starka, varma vibrationer, där bruna och röda färger lyfter varandra och skapar djup. På andra våningen visar Anna prov på sitt textila kunnande i roliga, underfundiga textilskulpturer samt bilder i screentryck.

Roliga och underfundiga är sannerligen också Danaxel Lindbergs skulpturer, där galna fågelfän med fjädrar tar plats. I fantasirikedom ligger han nära salig Rolf Hazelius vidunderliga skapelser.
Den stora skillnaden är Lindbergs yrkesskicklighet som synnerligen formsäker skulptör. Hans figurativa skulpturer i olika tekniker visar på en slående uttrycksförmåga. En liten rund bronsfigur med igelkottsfrisyr, böjd över ett glasstativ, ställer frågan om han tänker hoppa eller inte.  

En humoristisk byst av en gubbe är så uttrycksfull att man undrar vad han tänker på. Kommunikation är nyckelordet i Lindbergs unika konstnärskap.

– Håll fast vid dina drömmar! Drömmar ger själen lust och näring!

Så klokt uttryckte sig konstnärerna i denna drömska och sagolika utställning!

Temautställningen Drömskt och sagolikt på Galleri Oscar i Mjöhult med vernissage lördagen 29 juli pågår t.o.m.13 augusti.


Tänkande figur på ett isblock av
Danaxel Lindberg

3-D collage av Pia Nordqvist


Danaxel Lindberg

Bodil Vinke


Målningar av Anna Rydén Westling

Textil av Bodil Vinke


Surrealistisk teckning av Pia Nordqvist