Jockum Klenell

Fotokonst i den högre skolan visas i Krapperups konsthall

Krapperup 210613
För första gången visar Krapperups konsthall enbart fotokonst i en utställning – utan sedvanligt komplement av skulpturer och objekt. Fotokonsten, här av bästa internationella kaliber, behöver ingen förstärkning. Allt är foto eller som grekerna uttrycker det – målat,  ritad med ljus, vilket  ordet fotografi betyder på grekiska.

Det är en förnämlig trio med legendarerna Rodney Smith och Fernand Fonssagrives samt Jockum Klenell som ställer ut på konsthallen med öppning, inte vernissage, lördagen 14 augusti.  Det är en utställning som lockar och drar till inträngande vandringar med långa besök i bildrum med starka känselspröt.

Poetiska, stillsamma, humoristiska, surrealistiska,,, Utsökta i form och personligt språk, väntar de högklassiga bildrummen med oväntade inslag, på besök i sensommartid.

Fotoikonen Rodney Smith 1947 – 2016, hans dråpliga, surrealistiska Margritteinspirerade galna personnage som visas, bör vara nästintill oöverträffade i sin genre. Det är svårt att inte imponeras, vilket även gäller prisbildens många nollor.  Smith sade sig sträva efter att se det vackra och nyckfulla livet, inte det fula. Skönhet, nåd, stil och humor skulle prägla denna teologie doktor och professor i fotografi. Stil och humor visar även Fernand Fossagrives läckra bilder.  Att båda arbetat med modefotografering tar sig tydliga uttryck i deras exklusiva lek med rörelser och former.

Hos Vikenbon Jockum Klenell är det landskap som gäller, även om han i likhet med de andra utställarna sysslat med modefotografering och hans namn lysts ide stora internationella modemagasinen.

Utforska ljus och mörker, yttre och inre landskap samt fånga stämningar och hitta själen hos människor och miljöer i sökaren ingår i Jockums vardagliga jaktmotiv…

Elegans i form och bildspråk är nyckeln.

– Jag vill levandegöra synintryck och känslor. Jag retuscherar aldrig utan vill hålla kvar verkligheten precis som det är, känna av det som sker. Mer form än färg, säger Jockum – en globetrotter sedan barnsben, uppvuxen i Buenos Aires och Rotterdam. Klenell har lyckats bevara det nordiska, renskalade ibland vemodiga tänket och stillsamma känslan i sitt bildspråk. Det är vilsamma bilder som inbjuder med sug att stanna kvar i. 

Bland motiven: En ensam 50-årig kiosk på en parkering som sett likadan ut under åren… En udda skulptur med ett kraftverk intill… Porträtt av pappans rygg där han torkar ryggen efter bad, en rörelse som han upprepat under alla år… Reflexer och rörelser i vatten… Gråsvart snöbeklädd bokskog…

Allt är utfört med lugn och ärlighet av denne fotokonstnär, utbildad under fyra år på Kungl. Konstakademien i Antwerpen med högsta betyg.

Ett klassiskt, vackert kvinnoporträtt är den enda bilden som är arrangerad. Mjuka finstämda akvarellliknande bilder tar plats bland de svartvita.

 

Fotoutställningen som öppnar 14 juli pågår t.o.m. 12 september.

Rodney Smiths och Fernand Fonssagrives bilder är hämtade från The Photo Gallery.


Jockum Klenell


Jockum Klenell


Rodney Smith


Rodney Smith


Rodney Smith


Fernand Fossagrives


Fernand Fossagrives