Centrum 2.0 –
Vi börjar nu – och vi ska aldrig bli klara

Åstorp 140522
– Vi börjar nu – och vi skall aldrig bli klara.
Så insiktsfullt uttryckte sig en workshopdeltagare inför arbetet med det fortskridande projektet Centrum 2.0 i Åstorp.
En annan yngre medborgare  efterlyste egna mötesplatser.
– Vi vill ha en plats, där man sitter, pratar och umgås!
Förslaget till en handlingsplan för projektet Centrum 2.0 i version 2014 05 22 presenterades i torsdag i f.d. SE-banken, numera projektkontoret. Det ser ut att vara ett utvecklingsbart projekt i tiden.

Centrumutvecklingsprojektet bygger nämligen på medborgardialoger i nära samspråk med  kommunrepresentanter.
Alla har haft möjlighet att göra sin stämma hörd och berätta om sina önskemål och idéer för att förvandla centrum till en levande, trivsam och nära plats för alla åldrar och behov.
Att fånga helheten, tillsammans med handlare och andra centrumaktörer, företagare, fastighetsägare och medborgare för större drivkraft, öppenhet och flexibilitet är grundläggande i projektet, där kommunen är samordnare.

Syftet är inte mycket att orda om. Det är en nödvändighet.
Såväl bygg- som näringsslivssidan önskade en bred förankring i utvecklingsarbetet.
Alla inblandade parter var dock rörande överens om vikten av utveckla ett attraktivt, modernt centrum, rustat för framtiden.


Susann Eriksson, näringslivsutvecklare och planarkitekt Linda Svederberg

Tillsammans är nyckelordet sedan projektet startade hösten 2013 med kommunstyrelsens välsignelse.
Visioner, strategier och förverkligande…
Pengar, tid…
Allt måste få ta sin tid. Mycket kostar, om än inte allt.

– Nu är vi slutet av början, som Susanne Eriksson uttryckte det.

En fullödig broschyr med sammanfattningar av bl.a. analyser, strategier, syfte, prognoser, mål, nuläges- och omvärldsanalyser av arbetsprocessen som startade i höstas ligger nu rykande färsk på diskarna på medborgarkontoret.

Planarkitekt Linda Svederberg har varit kapten på skutan under denna första fas tillsammans med näringslivsansvariga Susann Eriksson och stadsarkitekten Johanna Perlau.

– Vårt problem med ett trist, gammalmodigt centrum med färre butiker, sämre service och aktiviteter är inte unikt. Det är universellt. Vi har en större rörlighet än tidigare. Funktioner och livsmönster förändras. Service och handel, stadsmiljö, bostadsbyggande, kulturutveckling måste få ett nytänkande och framtidsplanering. Alla dessa aktörer är beroende av varandra.
En viktig grupp är unga vuxna mellan 18-25 år. Kan påverkan på dessa ge effekt på framtidsprognoser? Gruppen äldre kan skapa liv i centrum även dagtid. Där är det mycket som hänger på tillgänglighet och underhåll.
Det är svårt att vara objektiv. Därför har vi anlitat Tyréns som har gjort en omvärlds- och nulägesanalys, hur trender ser ut inom centrumutveckling regionalt, berättade Linda som natturligtvis även tog upp Åstorps positiva, utvecklingsbara fördelar som läget, strukturen, järnvägsstationen, Söderåsen och Stenbrottet.

Med det materialet som grund hölls bland andra flera worksshops bl.a. ett visionsworkshop på Kulturhuset Björnen med ett sextiotal deltagare som tillsammans formulerade en vision för centrum. Det följdes av ett annat workshop, där förslag till ramar av det fortsatta arbetet med strategier och konkreta åtgärdsförslag diskuterades och strategier kläcktes... 
Enligt handlingsplanen kommer förverkligandet av  visions- och strategiarbetet att kräva drivkraft och samordning.

”Utmaningen i det 21:a århundradet: Att skapa ett levande stadsrum.” Citatet som kommer från Gehl architechts säger mycket om problematiken.

Fyra strategier  har utkristalliserats:
Åstorp Söderåsstaden, Aktivera centrum, Prioritera centrum och så nyckelordet Tillsammans.

Så till åtgärder som planeras. De är klokt nog indelade i enkla åtgärder som kan göras omgående, snart vilket gäller inom ett par år, omfattande projekt som innebär  flera år och stora omfattande projekt med längre tidsperspektiv.

Ser man på de billiga och enkla alternativen som bl.a. Micke Fors på Kvidingebyggen slog ett slag för denna dag, då gäller det bl.a. några så enkla med viktiga ting som en fungerande städning, visa omsorg och hjälpas åt. Lite kan betyda mycket...
Mer blommor, rätta till eftersatt skötsel, bygga grafittiväggar, märka motionsslingor i Tingvalla, aktivera Gamla torg, utveckla en evenemangskalender, se över hastigheter, sprida info om vad som görs, kolla investeringsfonder.


Skissförslag Åstorps aktivitetspark, ämnad att förläggas till Makadamområdet

Listan är lång och kan säkert snabbt utökas. Små enkla åtgärder i storstäder har gett överraskande resultat så varför inte i Åstorp?

Bland det som planeras inom snar framtid kan nämnas förslag som nattcafé för unga, ljudbänk, flytta minigolfbanan till Perslund, erbjuda gratis wi-fi på några platser i centrum, en ny promenadväg, utegym vid Tingvalla, scen i centrum, utvecklad torghandel, trygghetsvandringar, samordning handel, belysningsprojekt, ta fram skyltprogarm och infotavlor.

Om ett par år finns det planer som kräver lite mer utredning och planering: Bl.a ombyggnad av stationsområdet, offentliga toaletter, saluhall?, marknadsföring av handelsplatsen Söderåsen i samverkan med Bjuv, Svalöv och Klippan, ombyggnad av Torggatan samt en tydligare koppling Livsmedelsbutiker-Centrum.

I ett längre tidsperspektiv planeras så småningom ombyggnad av centrumpark/torg, tydliggöra, utveckla Nya Torg, utsmycka och förbättra Stationsparken, förbättra Söderåslänken samt inte minst snygga till Storgatan.

Kommunfullmäktige kommer nästa vecka att ge svar på hur mycket pengar som skall anslås till det kommande utvecklingsprojektet.

Denna kväll avslutades med det bästa föredöme som tänkas kan vad gäller medborgarinflytande.
Anna Haraldsson Jensen från lilla Röstånga är en av 400 medborgare i byn med omnejd som har tagit saken i egna händer och utvecklat bygden, trivseln och umgänget efter egna intentioner och med egna pengar fixat ett bolag, där var och en har sina aktier. De har köpt upp mötesplatser som en restaurang, ett gammalt fryshus som byggts om till kulturhus, ordnat aktiviteter, festivaler och omsorg – Allt för att skapa en levande trivsam miljö att leva i .

— Om inte vi gör det, vem gör det då, var startskottet för den mycket lyckade, helt ideella verksamheten som satt Röstånga på kartan. På fyra timmar såldes
3 000 biljetter till en av aktieägarna anordnad festival.

Tillsammans kan man göra mycket…


Anna Haraldsson Jensen från Röstånga berättade hur röstångaborna gått samman och bildat "Tillsammans i Röstånga"