Elisabeth Brenner Remberg

Elisabeths konst, en värld av flugfiskerör,
bh-band, knappar, digitala element samt
lin och ull

Örkelljunga 230908
Textilkonstnären och designern Elisabeth Brenner Rembergs bildvärld lämnar ingen oberörd. Nyfikenheten tar överhand.
Vad har hon fångat i nätet, denna nätfiskare och sakletare av rang?  

I Elisabeth Brenners matematiskt beräknade geometriska eller mjukt, rundade bildrum, klättrar stilrent allt möjligt och omöjligt på nätet – från återvunnet material, flugfiskrör, bh-band, knappar, digitala element till lin och ull.  De flätade, knutna eller påsydda objekten är ofta föränderliga i takt med ljusets skiftningar genom reflexband och fiberoptik.

Skulpturala eller trompe l´æileffekter anas i de avskalade, elegant stringenta och fantasieggande bildverken.
Brenners skapande med nätverk i stället för duk och med allsköns vardagliga småpryttlar, där pensel och färg brukar ta plats, är unikt.

Suverän enkelhet med subtila nyanser och schatteringar präglar hennes konstruktivistiska bildverk i utställningen på Örkelljunga kulturhus.
Bortkastade eller vardagligt ointressanta småprylar förvandlas till estetiskt tilltalande konst – glimmande gnistande koloristiska eller i en mjuk, väl avvägd färgskala.

Elisabeth Brenners konst känns ung och fräsch, lyser upp såväl hemma hos de nygifta som i stora offentliga inrättningar och kyrkor runtom i världen.

I över ett halvt sekel har hon varit textilen trogen, under många decennier drev hon parallellt med maken/designer Rolf ett välkänt internationellt mattföretag med egendesignade handtuftade mattor.
Elisabeths CV är så långt och brett, att det knappast finns någon början. Nåväl, en passande början, efter studier därhemma är bl.a. sexåriga studier på Academy of Fine Arts i Hamburg. Hon var vid tjugo års ålder den första som blev textildiplomelev i staden.

Sedan följde år av chefdesignerjobb – i bl.a. företag Kasthall, Kinna och Hatena Gamma Goldings i Nederländerna. Därutöver skötte hon en flerårig verksamhet som chefsdesigner i Swaziland, där hon ledde ett kvinnokollektiv.
Hennes tid där tar sig uttryck bl.a. i det geometriska tänket samt inte minst i den hårflätning som skedde där.

Delar av den flätningsproceduren har Elisabeth använt i det stora bildverket ”Livets träd” som visas på utställningen. Lärarverksamhet och ordförandeskap har också följt i spåren bl.a. som lärare vid Academy of Industrial Design i Eindhoven och som vice ordförande i Nordic Textil Art.

Elisabeth Brenners utställning med vernissage 9 september på Örkelljunga kulturhus pågår t.o.m. 30 september.