Musicerandet ett livsnödvändigt andningshål för ögonläkaren och musikern Björm Hasselquist

Ängelholm 140123
Musicerandet är ett livsnödvändigt andningshål för ögonläkaren och sångaren/låtskrivaren Björn Hasselquist som i dagarna släppt en cd ”More Questions” vilket uppmärksammats av såväl lokalpress som lokalradio.
Björns namn ekade välbekant i de regionala mediakorridorerna bl.a. på grund av att Vejbystrandkillen stupade på målsnöret att bli webjoker i 2010-års Melodifestival.

Låten som vann gehör hos tittarna heter ”Beautiful world” – en tät, driven och livsbejakande låt i balladstuk, varsamt och känsligt tolkad av Björn.
Den finns med i de tio spåren på skivan som är Björns andra, men den första med uteslutande eget material.

”More questions” är en välbalanserad, driven produkt i en mix av rock och ballader, producerad av Marcos Ubeda som med professionell fingertoppskänsla plockat fram Björns individuella särart.
Marcos Ubeda och eminente trumpetaren Magnus Johansson har 59-årige Björn hängt med som en något överårig ”roddie”, läkare och allti i allo under tre sommar för att späda på och stimulera den musikaliska kunskapsbasen.

Björn som är från Stockholmsförorten Bagarmossen är av födsel och ohejdad vana en kreativ personlighet. Gitarren har hängt med även under den tid då han sökte andra konstnärliga uttrycksmedel och utbildningar på såväl hantverksinstitut som på Nyckelviksskolan. 

Siktade på Konstfack
– Jag siktade på Konstfack men kom inte in. Sedan funderade jag på att bli slöjdlärare och tänkte läsa pedagogik, då jag fick syn på en affisch om läkarutbildning när jag besökte högskolan i Frescati. Det lät lockande och jag insåg att jag hade erforderliga meriter.
På så vis hamnade jag i Lund under fem och ett halvt år och blev därmed den första akademikern i släkten och fick samtidigt ett tryggt yrke som jag trivs med.

Ingen kärlek är den andra lik...
– Min dåvarande sambo, senare min hustru flyttade ned till Skåne med vår treåriga dotter.
Sedan hände det ofattbara. Min fru fick cancer men höll sig vid liv med hjälp av tuffa behandlingar i fjorton år innan hon släppte taget och långsamt tynade bort. Därefter följde en svår tid då jag drog mig undan all mänsklig gemenskap. Men förunderligt nog, något som var otänkbart för mig själv, fann jag efter några månader en ny kärlek.
Att ingen kärlek är lik den andra, att alla tillför nya element i en relation, lärde jag mig snabbt under denna tid.

– Vi var lyckliga tillsammans i fyra år, innan cancern tog henne också, berättar Björn och försöker dölja den smärta som latent ligger bakom hans mycket positiva och öppna personlighet av idag.

Ur sorgen kom musik
Det scenario Björn berättar, känns så smärtfullt fasansfullt att tystnaden lägger sig som en slöja i samtalet.


Road Village Band



– Ur sorgen kom musik. Efter sådana smärtsamma upplevelser ändras alla normer. Man ser livet med andra ögon, ser alla onödiga sociala koder och måsten, inser hur lite den yttre förpackningen betyder…
Vissa texter härstammar från den tiden.

– Man tar vara på livet, tonar ned sin egen betydelse, berättar Björn som i ”the inner circle” kallas för rockmorfar, då hans dotter från första äktenskapet för ett halvår sedan nedkom med nästa generation.

Livets stormar och vindar har vänt igen
Idag lever Björn sedan några år i ett nytt lyckligt förhållande.
Den trygga basen i livets hårdvässade kringelkrokar är och har varit det band som bildades i Vejbystrand 1994 – Road Village Band.

– Vi har en jättefin gemenskap – ett järngäng med koder inbyggda sedan åratal. Vi vet vad vi vill har samma mål och bygger vår musik som legobitar, där andra än bandets låtar inte äga till träde. Inga covers…
Det händer ibland ändå, när vi är ute och spelar och folk vill dansa att vi kör lite annat men målsättningen är kvar.

Björn säger sig i sin musik hitta en tråd som förenar oss människor, hitta ett musikaliskt tilltal som berör och som vi känner igen oss i.
Närmast hoppas han på att lite fler spelningar skall hamna i agendan hos Björn Hasselquist - en man som varvar skalpellen med gitarren.