Vad lämnar vi efter oss till våra barn? 

Björn Abelin berättar Han är sin egen – fotografen Björn Abelin. Förutom att han är huvudlärare på Folkuniversitetet i Stockholm och har fotouppdrag på Karolinska, arbetar Björn med egna projekt i utställnings- eller bokform.
Det har blivit många uppmärksammade fotografiska resor genom åren. Den 2 mars var det dags för vernissage på Abelins projekt ”Och allt det här blir ditt sedan” på Galleri Moment. Utgångspunkten var en kreativ svacka 2017. Samtidigt kände Björn kände förändringens oro inom politiken och klimatkrisen.

Sagan om trygga Sverige började bli ett minne blott. Globalisering och kapitalism tog över. Våld och klimatförnekelse visade sin fulla trynen alltmer. Björn Abelin ville göra något konkret, åskådliggöra. Hans koncept blev att anordna personliga resor runtom i landet för att på gott och ont dokumentera förändringens vindar i stad och landsbygd för kommande generationer. Vänner fick i uppdrag att nämna platser de ville han skulle fotografera. Regler sattes upp. Han skulle inte ha besökt platsen tidigare, inte var förberedd utan låta slumpen styra och kontrollen släppa taget.

Två, tre dagar på åtta ställen dokumenterades. – Jag leker lite med det dokumentära, skapar scener ur ett Sverige av idag. Svappavara och Slussen var mina favoritmotiv, säger Björn som här visar 26 bilder från projektet. Det är första gången Abelin visar denna utställning. Men stockholmaren Björn har synts tidigare på de skånska konstarenorna bl.a. på Dunkers kulturhus 2011.

Björns 26 foton skickligt fångna, stämningsfulla, evigt sköna även i de dystopiska bilderna. Skillnaderna mellan landsbygd och stad tydliggörs, likaså hur det förgångna tar plats i det nutida och skapar stämningar med John Bauervibbar. – Vi lever troligen mitt i en apokalyps, inte inför, konstaterar Björn och tillägger. – Visserligen är det en mörk berättelse men bara detta jag genomför detta projekt är ett ljus i tunneln. Utställningen ”Och allt det här blir ditt sen” på Galleri Moment pågår t.o.m. 23 mars.