Elisabeth Hamfelds
Konstens "Bag Lady" visar sina fantasifulla alster i Galleri Skelderhus
Munka Ljungby 200122
Vi slänger och dänger i vårt enorma överflöd av förpackningar och påsar. Läckra, professionellt designade påsar t.ex, försedda med avancerad grafik och snoddar fylls gärna med prylar i garderoben eller i värsta fall blir de till slut soppåsar som slängs. Men varken livet eller påsen behöver vara innehållslöst och tomt, om vi sätter fart på kreativiteten och ser skönhet och möjligheter i det lilla. En påse är inte bara en påse i Elisabeth Hamfelds händer. Det är även pappersmaterial, snoddar, snören och grafik som kan inspirera till nya ting, till lyst eller nytta.
På Galleri Skelderhus ställer Elisabeth Hamfelt ut en påsutställning med såväl Pås-samling som Pås-nytta och Pås-konst.
– Min påssamling började med en godispåse i mitten av åttiotalet. Den hade ett så lockande färgglatt foto att jag inte nändes att slänga den. Jag fortsatte och tills slut var det fyllt i garderoben i källaren. Jag ville bli av med påsarna som bara legat i lådorna, började sprätta, klippa och lägga till. Tre påsar blev en.
Så var jag igång...
En del av påssamlingen ställdes sedan 1994 på Stenqvist i Kvidinge, säger Elisabeth Hamfelt, utbildad modedesigner som tidigare bl.a. jobbat bakom scenen på Drottningholmsteatern och som sedan länge även är verksam som textilskulptris.
I det konstnärliga arbetet är fortfarande textil i 3D huvudprofession men Elisabeth tillverkar även på uppdrag dockor/ figurer till olika muséer.
I denna roliga, inspirerande utställning finns påsar från hela världen – från exklusiva designade påsar från New Yorks gallerier till enkla Stenqvistpåsar.
Här kan man också hitta en pås-jacka från Kenzo, tillverkad av 6 påsar, sydd med bomullstråd.
Ur-i-påse från schweiziska urfirmor och Nina Ricci, försedda med visare och batteridrivet urverk som kan hängas på vägg, är en annan fantasifull variant på temat pås-nytta.
En pås-lampskärm av fyra olika schweiziska matpåsar har limmats ihop och fodrats med en silvrig påse från Sverige är ett annat fyndigt fyndigt exempel inom nyttokategorin, där det mångkulturella ofta får en extra skjuts.
Bland pås-konsten lyser bl.a. en pås-tavlan, “Falling in love” överförd på tavelduk på träram, förädlad med akryl- och metallicfärger. Den är tillverkad av bilder från tio olika påsar bl.a. från Fiorucci, Fausto Santini, Naturhistoriska muséet och COOP Fågelmat.
Eisabeth Hamfelts Pås-utställning är en opretentiös, inspirerande utställning, helt rätt i tiden. I Hemfelts infoblad ligger också en liten fröpåse som extra inspiration symbol.
Utställningen på Galleri Skelderhus med Klenodbutiken med vernissage 25 januari pågår t.o.m. 16 februari 2020. Öppettider: lördag & söndag kl. 11 - 16.