Astrid Göransson och kollegan, maken David Skoog med en detalj ur förlagan till statyn "Kom som du är".

Från Riksdagshuset till Bjuv –
Astrid Göransson visar processen bakom "Kom som du är"

Bjuv 220707
– Vi vaktar inte dörrar, vi vaktar demokratin, säger Jarmo, säkerhetsvakt i Riksdagshuset.
En annan som vårdar demokratin genom sitt jobb som städare i Riksdagshuset bjuder på en annan metafor. 
– Jag jobbar ur patientens synvinkel – patienten Sverige.
Så kan det låta bland demokratins vårdare.
I boken ”Rundor” som ingår i Astrid Göranssons prestigefulla, hedersamma projekt med demokratimonumentet ”Kom som du är” på Riksplan, får alltifrån lokalvårdare till säkerhetsvakter göra sina röster hörda. I teckningar eller ord berättar de om sina dagliga rundor i Riksdagshuset.
Som sig bör i demokratins namn… Nämnda skrift finns gratis tillgänglig inte bara i Riksdagshuset utan även i lilla Bjuv.

Den 6 juli var det vernissage på Astrid Göranssons utställning ”Kom som du är” samma namn hennes omtalade monument. Det är ett konstprojekt i nära samarbete med Åstorps och Bjuvs kommuner, perfekt för exponering av bygdens stolthets produktion, Maglabytösen Astrid Göransson.

Bolos f.d. lokaler på Södra Storgatan har med anledning av utställningen i dagarna förvandlats till en utmärkt konsthall med bästa läge.

I konsthallen berättar Astrid i bild, texter och film om den långa komplexa processen från idé, till skiss och utförande – ett tålamodsprövande arbete likt Rubiks kub. Trial and error, tvivel och tveksamhet tills det känns rätt. Skisser, sedan bl.a. armering i järn, utfyllnad av frigolit, fogskum innan modellering av leran och vidare bearbetning.

Tre hörnstenar ingår i hennes konstprojekt – monumentet, boken och stigen som de första riksdagskvinnorna nötte dagligen.

De fem kvinnliga pionjärerna som för hundra år sedan för första gången i historien tog plats i riksdagshuset är här porträtterade i texter och bilder. Kerstin Hesselgren, Elisabeth Tamm, Nelly Thüring, Bertha Wallin, och Agda Östlund. Dessa damer, märk väl, från olika politiska partier, bärs i monumentet av nutida två kvinnor för att illustrera den evigt pågående kampen. Den slingrande stigen monumentet står på, är i sig även den symbol för att vägen fortfarande inte är spikrak in i framtiden, när det gäller jämställdhet och demokrati. På stigen går man aldrig riktigt ensam.


Bilder från skulpturering och gjutningsarbetet


Stort publikintresse vid vernissagen i Bjuv


Astrid Göransson berättar om förarbetet och processen vid framtagningen av skulpturen "Kom som du är".

Det gjorde inte Astrids mamma heller i sitt jobb som piga åt en operasångare. Ömsint rörande kolteckningar i en video om Astrids mammas liv visas i en film ”Nästan som en i familjen” på utställningen – en tid om piga kontra herreman som vi aldrig bör glömma. Forna tiders kvinnors slit och umbäranden kan vi också påminnas om genom de många mattpiskor som en kortväggen fylls med, symboler där var och en kan hitta sitt. I allt vad den högaktuella konstnären, skulptrisen och målaren Astrid Göransson företar sig, gömmer sig symbolrika berättelser.
Astrid understryker vikten av samarbetspartner. Vid sin sida har hon maken, fotografen David Skoog som assistent.

I denna utställning har hon fyra unga assistenter som guidar som vaktar och guidar. Även en workshop med lera och skulptur kommer att anordnas.

Astrid Göranssons utställning ”Kom som du är” pågår t.o.m. 30 augusti.