Annika Zetterström

Annika Zetterströms utställning FLOEM i Klippans konsthall

Klippan 211008
Det är en mångbottnad, stämningsfull utställning med en poetisk vördnad för naturen och människan som nu visas på Klippans konsthall. FLOEM  (grekiskans bark) är titeln på Annika Zetterströms utställning med vernissage lördagen 10 oktober.

Floem som sitter under trädens bark är ett dubbelriktat transportsystem som bl.a. transporterar socker och aminosyror- från roten ut i bladet. Det inre går ut i det yttre, samma process som Annika Zetterström eftersträvar i sitt konstnärskap. Naturens skönhet och inneboende rörelse, energi och kraft, där det inre visar sig i det yttre och vice versa, är ämnen som hon studerat och gjort djupdyk i.

Konstnären Annika Zetterström söker det outforskade, dubbelbottnade och motsägelsefulla hos människor, djur och natur . Tankar kring naturen – det levande systemet , är grundläggande i denna konceptbaserade utställning - full av livskraft.

Allt hänger samman.

De poetiska tankar och existentiella frågeställningar som ploppar upp hos Annika, fångas och överförs i hennes konst - i realistiska, stämningsfulla motiv och miljöer, vi alla är väl förtrogna med. Som skogens och vattens magi… mänskliga, vardagliga, varma relationsbilder av folk och fä… eller trygga, varma interiörer …

Intrycken och avtrycken i hennes upplevelser transporteras varsamt och ömsint i till skickligt arbetade olje- och akrylmålningar eller i  litografier på papper eller plast. Ljuset är den självutnämnde stämnings- och energibäraren. Det känns nära, varmt och välkänt i Zetterströms bildrum, lika okonstlade som naturen själv.

Med fil.kand. i konsthistoria och psykologi förutom Konstfackstudier samt inte minst ett äkta brinnande naturintresse är Annikas teoretiska och konstnärliga bagaget välfyllt. Det var inte för inte Turnermålningar som först fick Annika in på konstens väg.

Det är ingen slump att hennes kandidatuppsats gäller målningar av Ola Billgren.  Det var två målningar med motiv av fönster mot världen, där två scener eller världar inre och yttre kan upplevas samtidigt – ett fenomen som satte extra fart på Annika Zetterströms kreativitet, tankebanor och upptäckarlust. Annikas konst har ofta en nära släktskap med Ola Billgrens. Naturens under slutar inte att förvåna eller fascinera Annika.

– Naturen klarar sig själv, utan vi människor. Men vi klarar oss inte utan naturen, konstaterar Annika Zetterström.

Annika Zetterströms utställning Floem med vernissage lördagen den 9 oktober på Klippans konsthall pågår t.o.m.2 december.