Annika Andersson

Manipulationer av material på Gamla Rådhuset

Ängelholm 240601
Skit i traditionerna! Regler måste brytas för att hitta nya perspektiv i såväl livet som konsten.
Utmana materialet! Forska och upptäck nya, utvecklande konstnärliga stigar!
Det  vågspelet kan bara en konstnär med hög hantverksskicklighet och lång erfarenhet lyckas med.

De kriterierna uppfyller textilkonstnären, handvävaren och färgaren Annika Andersson med råge.
Den 1 juni var det vernissage på KRO-medlemmen Annika Anderssons tredimensionella textilkonst med Galleri Moment som arrangör.

Titeln på utställningen i Gamla Rådhuset i Ängelholm är Manipulationer av material.

Det är spännande skulpturala textiler med naturkänsla,, udda formationer och mönster som möter besökaren på Rådhusets vittrade väggar. Dekorativa lekfulla objekt på ett bord samt utvald musik av en dansk kompositör förstärker känslan av naturens och livets kraft och mystik. Ull och siden står i fokus bland syntetmaterial i hennes yttre och inre landskap med doft av tång, hav och skog. En mängd lättsamma bubblor av sidenorganza samlade i en ram bryter elegant mot den lätt jordiga färgsättningen för att ta ett exempel.

 Annika drar bokstavligen i många trådar i sin skapande process.

– Jag stör medvetet den matematiska ordningen mellan vävens trådar. Rynkar, knölar, plisserar i de olika momenten från färgbad till vävning. Det släta vackra blir till slut en ful klump, en kropp som jag sedan kan forma. Det var under ett av mina Art in residencevistelser på Island som jag hittade en som fungerade för mig, säger Annika som jobbat som textilkonstnär och vävare sedan åttiotalet.  

En rik stipendieskörd och en stor mängd utställningar har det blivit under åren. Annika Andersson har uppmärksammats för sina specialdesignade stora mattor och har under flera år ett etablerat samarbete med Fj Hakimian och hans showrum i New York.

Annika Anderssons utställning Manipulationer av material på Gamla Rådhuset i Ängelholm pågår t.o.m. 20 juni.