Amelia Nilsson

Amelia Nilsson, cafétjejen som
målar med kaffe

Ödåkra 210725
Goda vänner, trogna grannar… En äkta, naturlig gemenskap, där olika branschentreprenörer ställer upp för varandra tycks genomströmma den myllrande verksamheten på kreativa Spritan i Ödåkra.
Det senaste exemplet på samarbete kan nu ses på R+R –Rundkvist&Rundkvist Art och Design. Där debuterar Amelia Nilsson med kaffedoftande bilder som tar plats bland konstverk av redan etablerade bl.a. Carolina Gynning och Mats Månsson.

Amelia Nilsson och hennes syster Theresia driver caféet ”Två systrar” granngårds på Spritan. Även dessa restauratörer tycks ha passion för inredning och öga för detaljer, då deras mysigt inredda kaféér i Helsingborg och Ödåkra, väckt uppmärksamhet under åren.

– Jag har kopplat av med teckning och målning ända sedan gymnasiet, där jag gick bild- och formlinjen. Mönster i olika former slutar inte att fascinera mig. Det är mitt fokus, För att skapa stämning och djup i det svartvita använder jag kaffe i stället för akvarellfärg, säger Amelia.

Hennes tavlor, i stilrena formationer och komponenter skapar intresse och smälter väl in bland de vita shabby chic möblerna intill R+R:s vackert vittrade 1800-talsvägg. Ett toppenställe för en artist på G… För showrummen på R+R omfattar inte bara utvalda, designade möbler, skulpturer och inredningsdetaljer utan fungerar även som ett konstgalleri – där internationellt namnkunniga aktörer samsas om utrymmet med mer lokala förmågor.

R+R är ett eldorado för konstälskare och inredningshungriga som söker det udda.

En fantastiskt, extremt långt teakbord, troligen från sextiotalets NK, fyller nästan hela ena kortväggen. Där mellan två stora skulpturer av glada hoppande grodor står ett foto av eldsjälen och entreprenören med det stora hjärtat, bortgångne Lars Rundkvist som startade och passionerat drev företaget in i det sista.

Sonen Viktor och sambon Lotta Åberg har under många år varit verksamma i företaget och driver nu företaget vidare och utvecklar i Lasses anda och policy.

– Vi är inte beroende av försäljning på plats utan jobbar globalt. Merparten av våra möbler och objekt säljs på auktioner och i näthandeln. Vi reser runt hela världen för att hitta det unika, utvalda – främst inom brons- och teakdesign. Allt trä är naturligtvis certifierat. Men vi gör även egendesignade bronser och har en egen möbeltillverkning. Många objekt hämtas från Indonesien, mest från Java men mycket har vi hittat på Art People Gallery, säger Lotta medan vi lystmätet kollar allt från en unik, guldskimrande skulptur i Art decostil, en formskön kopia av en Ackingstol, ett bord i trärot med skiva i krossat glas…

Det är möbler, skulpturer, konst och inredningsprylar som bör passa hem och offentliga rum varthän än det än bär. Skönhet har inga gränser.