Förslöv 240625
Ingen som passerar Förslöv kan undgå den.
En ärkeängel i jätteformat hänger på Galleri Hattlösas fasad. Kanske är det Gabriel han heter, för det är ju bara män som bär den vördnadsvärda titeln. Med kyrkan på andra sidan gatan kan det strategiska läget inte vara
bättre för exponering av Erich Hörtnagls fotoutställning
”To be a Man” med vernissage 26 juni.
Som brukligt är på Galleri Hattlösa bjuds det på en högkvalitativ utställning.
Det gör det för övrigt alltid när filmproducenten, grafikern, skulptören och konstnären Erich Hörtnagl är i farten, runt om i världen.
Temat är mer aktuellt än någonsin: Mannens roll i dagens samhälle.
Utställningen är enligt Erich en fotografisk berg- och dalbana genom maskulinitetens multiuniversum.
Tänk efter…
Vad är det som har hänt de senaste århundradet? Kvinnans emanicipation och utveckling har gått rasande fort, historiskt sett. Rollspelet mellan man och kvinna är helt förändrat. Vad händer då med männen? Vad har de gjort för att utveckla sina roller och hitta balansen mellan könen? Känner de sig överflödiga, när kvinnor erövrar marker som tidigare enbart var deras? När det gäller barnalstring behövs inte längre deras kroppar, bara deras sperma för att ta ett drastiskt exempel. Rädda? Osäkra, när de förlorat den traditionella huvudrollen i livets spel? Frågan har stötts och blötts alldeles för lite i såväl massmedia som i offentliga diskussioner. Männen, ofta rådvilla tycks för det mesta tiga still.
”To be a Man” inbjuder till diskussioner om arv, miljö, genetik, historia, funktioner samt inte minst till dagens samhälle i ständig förändring.
Det är inträngande, dubbelbottnade och starkt berättande foton som visas. De medvetet svartvita bilderna är omslutna i en helhet, där olika grupperingar av foton kommunicerar med varandra. Samtliga foton berättar likt filmsekvenser om mannens roll i dagens samhälle i olika kulturer. Det är uttrycksfulla, noga utvalda välbalanserade foton med spännande undertoner, bilder som skapar nya perspektiv på mansrollen.
En bild av en Kristusskulptur intill en soldatfigur är en metafor för de olika ikonroller som förärats män i årtusenden. Kungar, riddare, clowner…
Maktkampen pågår överallt i världen än i dag. Om än i nya kostymeringar…
Det finns mycket att titta på i denna levande utställning, njuta av skickligt hantverk och samtidigt se och begrunda vad bilderna berättar.
En bild från Markusplatsen i Venedig är genial i sin komposition. En överlägsen kypare står i dubbel bemärkelse upphöjd på andra våningen av palatset och ser ned på en sliten sopare. Två motståndare…MC-killar, tatuerade män, män i exercis där man i bakgrunden även ser en kvinna i uniform,….
Andra exempel i det stora bildutbudet:
En man vid spegeln iakttar en kvinna i med skrevande ben i en säng intill…
En tuff biffig man med en diabetesknapp bland sina tatueringar…
En procession där kvinnan stolt med framtidstro och hopp leder processionen medan en äldre man längre bak ser trött och plågad ut…
Frågorna hopar sig i huvudet. Vad är tradition och genetik? Hur hittar vi balansen mellan könen?
En av konstens allra finaste utmaningar är att med konstens hjälp kunna sätta problem under debatt.
Det gör i sanning Erich Hörtnagls unika fotoutställning ”To be a Man” på Galleri Hattlösa i Förslöv!