Jucivaldo Tavares

Jucivaldo Tavares  konst bejakar livet

Ängelholm 230218
– Jag vill måla hela världen, lilla mamma!
Den klassiska repliken i gamla filmrullen Rännstensungar sitter som smäck, passar fint för att beskriva konstnären Jucivaldo Tavares`syn på sin konstgärning.
Den stora skillnaden är att han inte bara talar till sin mamma utan till alla världen över. Brasilienfödde Jucivaldo, uppvuxen i en känd gammal släkt har såväl portugisisk som indianskt och afrikanskt blod i sin gener.

Den 18 februari var det vernissage på Jucivaldos glödande heta koloristiska olje målningar på Galleri Moment.
Fulla av kontraster, det heta tropiska uttrycksfulla kontra det svala nordiska, utfört i expressiv, abstrakt anda, sjuder utställningen av livs- och skaparglädje. Figurativa element och geometriska former ger spännvidd till primärfärgernas flödande, rena uttryck.

Jucivaldo Tavares  har lyckats hitta ett eget bildspråk för att nå fram med det han vill förmedla.

– Jag vill påverka, förändra, bidra till nya känslor hos betraktaren. Bildmässigt söker jag skapa balans i ett kaos…

Är fascinerad av det svenska pastellen, fortsätter att utveckla den som kontrast till mina varma färger. Vill inte fastna i en viss tid eller kultur, älskar den svenska disciplinen. Inspiration hittar jag framför allt i musiken men även i resor och meditation, säger Jucivaldo som sedan 2007 bor i Lund, där han även är verksam som bildlärare.

 Jucivaldo Tavares, utblldad på Museum of Modern Art i Salvador och på Sao Paolo Museum of Art, har ställt ut i  såväl USA, Österrike och Italien som Holland och Frankrike förutom på ett flertal svenska gallerier.

 Jucivaldo Tavares utställning på Galleri Moment pågår t.o.m. 11 mars.