Såpbubblor och betong
För scen och salong...

Mjöhult 240523
Det är en synnerligen spännande mångsidig kreatör och konstnär – som rör sig inom flera av konstens snåriga, lockande stigar som nu intar Galleri Oscar i Mjöhult. Ordet intar stämmer i bokstavlig bemärkelse då hela galleriet andas upplevelser i bildverk med Hans Ekbladhs typiska signum, där såpbubblor står i fokus.

Konstnären, filmarbetaren och f.d. ägaren till Konst& inredningsbetong Hans Ekbladh leds och utvecklas genom sina olika specialiteter. Hans signum med såpbubblor kom till vid upptäckten av microballonger i cementen, bubblor som han sedan införlivade i sina målningar i akryl, olja, akvarell eller blandteknik.

Bubblorna står som en metafor för livets skörhet, bräcklighet och flyktighet, oftast i en lekfull, fantasifull och tankeväckande kontext.

– Jag vill leka med bilden, testa material och låta det födas i stunden.

Jag är äkta nyfiken på människor, på material, på samhället av idag och igår, jobbar lika gärna såväl surrealistiskt som realistiskt och abstrakt, säger Ingelsträdebon Hans som arbetat som konstnär sedan 1984. Bl.a. har han ställt ut på Historiska muséet och Blå hallen i Höganäs – ytterligheter även här.

Parallellt har han arbetat som filmarbetare i filmens värld. Många storfilmer bl.a. Hamilton, Jönssonligan, The girl with the dragon tattoo har Hans Ekbladh satt sin prägel på. Som cineast sedan barnsben har han en mängd karaktärer att ösa ur och sätta in i andra sammanhang i sitt berättande underfundigt roliga bildspråk.

 I denna utställning med titeln Vem har målat på Rådhuset i Helsingborg visar Ekbladh Helsingborgs historia i stora svepande målningar av klassiskt snitt. Alla dessa inträngande bildverk visar stadens historia från 1897 då den byggdes efter ritningar av stadsarkitekten Alfred Hellerström. Även i dessa realistiska bildrum som prydde Rådhusets källarfönster från 2022 fram till i år, låter han humorn och fantasin flöda och ger Hellerström en välförtjänt medalj, vilket hans aldrig fick i verkligheten. I dessa berättande verk kan vi hitta allt från brandsoldater, poliser, änglamakerskor…

Denna kollektion står i skarp kontrast till de kändisar med såpbubblor som vi möter både i nedre och övre galleriet. Historisk och samtida konst, nutid och dåtid … Alla berättar uttrycksfullt sin historia inlindade i skickligt hantverk och nya tankeväckande sammanhang.

I hallen möter vi bl.a. Greta Tunberg på en strand full med skräp.

Därinne syns bl.a. en cowboyklädd Clintan˛ blossande på såpbubblor bland dynamiska, kraftfulla djurporträtt.

Övervåningen är fullt med celebra sällskap. Vad sägs om Beatles, Pippi , Amy Winehouse, David Bowie , Jack Nicholson, Frida Karlo?

Det är roligt och inspirerande att vandra runt och dyka in i Hans Ekbladhs bildrum, där man alltid kan hitta något nytt och kanske få sig en tankeställare på köpet. En liten fredsduva t.ex. som gärna tittar in bland bubblorna! 

Hans Ekbladhs utställning på Galleri Oscar har vernissage .
lördagen den 25 maj kl 13-17. Utställningen pågår t.o.m. 6 juni.