Gertrud Alfredsson

"Genom mina ögon" – Gertrud Alfredsson ställer ut på Tomarps Kungsgård

Kvidinge 210821
Gertrud Alfredsson har haft förmånen att få breda ut sina vingar, fritt lyfta och berätta och åskådliggöra sitt eget inre universum för vidare kommunikation – i drömlikt generösa lokaler. Illustratören, målaren och skulptrisen Gertrud Alfredsson som senast fick stor uppmärksamhet när hon skapade liv och energi med kolossalmålningar målningar och skulpturer i Blå Hallen i Höganäs 3000 kvm generösa lokaler.

Nu är det dags att ge nytt liv i det stilfulla Stora galleriet på kungsgården i utställningen ”Genom mina ögon. I Lilla galleriet samsas två konstnärer med vitt skilda uttryck och tekniker – Internetkonstnären Ville Victor Johannesson och Koloristen Jannike Nattvarg.

Det finns en dominerande frihetskänsla i Gertrud Alfredssons teckningar, målningar, keramik och skulpturer. Konsten känns så opretentiös och fri som den bör vara, när hantverket sitter där den skall. Den gör den hos Gertrud, utbildad på Forum Konsthögskola I Malmö under fem år, är aktiv konstpedagog och håller därutöver ofta ledningen i större konstprojekt. Utställningarna från slutet av åttiotalet är mer än många, likaså stipendierna som rullat in. Hon syns och hörs denna mångsidiga, konstnär, som vill berätta och skapa kommunikation i verk där humorn ofta tittar fram i allvaret. Samtid och dåtid möts i formsköna skulpturer med underfundiga vibrationer. Fabler och sagor tar plats i koloristiska , mångtydiga oljemålningar. Figurativa uttrycksfulla tecknade porträtt berättar sin historia. Andra abstrakta färgstarka motiv berättar sin historia. Det fula och det vackra stämmer möte.

Det stora visar sig i den lilla vardagliga.

– Det gäller att hitta formen, våga och stå upp för de bilder som växer fram. Det rullar på men det krävs tid, säger Gertrud Alfredsson som har en annan konstnär i hallen intill: halmkonstnären Anna Lena Ingemansson. Det är som synes konst i alla tänkbara vinklar och vrår på Tomarp. T.o.m. Magasinet har fått en ny gäst: fotografen och reklammannen Micce Rylander som här visar tryck och oljemålningar.

Utställningen Genom mina ögon med opening 21 augusti pågår fram till den 26 september.


Gertrud Alfredsson

Gertrud Alfredsson


Jannike Nattwarg (ovan och nedan)

Micce Rylander

Ville Victor Johannesson
Anna Lena Ingemansson