Toppiga bakverk serverades i Åstorp på internationella kvinnodagen

Internationella kvinnodagen firades med musik, föreläsning och kreativa bakverk

Åstorp 170308
Den internationella kvinnodagen den 8 mars firades på Åstorps bibliotek med musik, föreläsning och kreativa bakelser i form av kvinnobröst med hallon som bröstvårtor. Lika kreativa som bakverken var de sprittande, fantasifulla arrangemangen i Kulturskolans musikshow som inledde kvällen.
Det var positiva, uppkäftiga texter med girl power i häftigt tempo som levererades av eleverna och deras lärare. Ugly heart, Send my love och Lalehs ljuvliga låt om vårens första dag m.fl. hann avnjutas innan bakelserna slank ned.

Sedan intog kulturjournalisten, researchern, programledaren och producenten Bodil Schrewelius scenen med girl power och power point som inspirerande sällskap. Under temat “När kvinnorna fick ben” kåserade hon sedan
insiktsfullt och humoristiskt om kvinnans historia med tonvikt på tjugotalets banbrytande “La belle Epoque”.
Det var den tid då kvinnorna fick rösträtt, slängde korsetten, hissade kjolarna till knäna, dansade charleston, shinglade håret och roade sig med cigaretter i eleganta munstycken och spännande drinkar därtill. Kvinnan blev en människa som kunde röra sig fritt från korsetten - den kroppsliga arktekturen som i dubbel bemärkelse
ströp hennes liv och leverne. Det långa håret som tidigare dolts under hatt och sjalett klipptes och den första baddräkten, då i ylle, såg dagens ljus. Kvinnorna fick synliga ben–- först visades bara vaderna för säkerhets skull. Ben och mer därtill hade ju visserligen föregångaren och konstnären Henri Toulouse de Lautrec upptäckt och målat tidigare på Moulin Rouge men nu på tjugotalet blev det comme il faût att visa benen även om många fortfarande såg det som moraliskt fördärv. Att cancan från början var en dans där kvinnan med benspark skulle sparka av mannen hatten var nog en nyhet för publiken denna kväll!
Bodil Schrewelius tog upp tre centralgestalter som bidrog till kvinnans frigörelse under den tjugotalets hektiska, jazzdoftande och banbrytande tid: Modeskaparen Coco Chanel, dansösen Isadora Duncan och konstnären och modeskaparen Sonia Delauney - alla tre starka, driftiga kvinnliga förebilder som bröt mot dammiga tabun och måsten.
Chanel som införde enkla, raka linjer utan strömlinjeformer i sina tidlösa dräkter…
Isadoras frigörande barfotadanser, föregångare än idag….
Och så den stora konstnären Sonia Delauney med sin nyskapande optiska, färgstarka konst - vars färger och mönster hon sedan överförde i plagg, designade efter kvinnokroppens rörelser. Hon förde konsten in i modet. Ramade in ett liv i livsglädje...
Sonia Delauney var den första kvinnliga konstnär som under sin livstid fick en retrospektiv utställning på Louvren.
Det var intressanta personligheter som påverkat kvinnohistorien som Bodil Schrewelius proffsigt presenterade och gav liv. Hon är en skicklig retoriker i likhet med sin mamma Ingrid Schrewelius som även hon var banbrytande på sextiotalet med bl.a. TV:s Lilla journalen.
Medan mamman hade fokus på mode, håller Bodil Schrewelius sig till bilden och konsten. Mode och konst - som ibland kan tangera varandra vilket ju bl.a. Sonia Delauney bevisade.


Bodil Schrevelius