Ullastina Larsson och Susanne Jardeback-Olesen

Guldkantade nobla uppdrag från Kgl. Vetenskapsakademin till medlemmar i Konstrundan NV-Skåne

Ask 150123
– Vi har haft ögonen på dig!
Den repliken brukar höra hemma i den undre världen. Men härstammar den från de högre, nobla boningarna är det oftast något hedrande och positivt som är på gång. Och nog blev konstnärerna Susanne Jardeback, Lena Cronström och Ullastina Larsson både förbryllande och glada när någon av Kungl. Vetenskapsakademin KVA:s  dignitärer lät höra sin myndiga stämma och  erbjöd ett hedersuppdrag som heter duga med guldkant. Uppdraget bestod i att utforma personligt riktade, unika diplom till Nobelpristagarna i kemi, ekonomi och fysik.
Förutom specialdesignen skulle en personlig hälsning bifogas.

Att bli uppringd av KVA Kungl. Svenska Vetenskapsakademin, borde få den mest härdade att tappa målföret. Det var nära även för dessa annars talföra och utåtriktade nordvästskånska konstnärer.

– Jag trodde det var ett skämt och undrade var och hur de hade hittat just mig. säger Ullastina Larsson. Men på den frågan fick hon inget svar.

KVA:s representanter arbetar som Wallenbergarna, verkar men vill inte synas. Det är mycket som är hemligt i den vetenskapliga maktens korridorer, vilket som i sammanhanget ökar både spänning och dramatik.
Allt är nämligen topsecret från våren, då konstärerna får erbjudandet fram till till hösten, då uppdragen offentliggörs till massmedia. Både Ullastina och Susanne intygar att det var mer än tufft att hålla en sådan hedrande utmaning, dold för omvärlden och närstående.

Susanne berättar leende att det inte var benen som gav vika, när KVA ringde. Det var nyinlagda golvplattorna som reagerade genom att börja röra på sig, likt en symbol för kommande turbulens.
De skånska konstnärernas framgångar har knappast gått spårlöst förbi.

TV och radio har uppmärksammat deras insatser och de kan nu stolt kalla sig Nobelkonstnärer, en beteckning som används i Nobelsammanhang.

Vi träffar Susanne och Ullastina hemma hos Jardeback Olesen – en betagande skön, lantlig idyll av bostad, galleri och ateljé, omgiven av åkrar och ängar Här ryms både ljus, luft och långa perspektiv – perfekt för en konstnärsjäl. Friden förstärks av den lufsande godmodiga Leonbergern Alva som inte ser ut att vilja bryta friden och tystnaden på gården.

Inne I det stora vardagsrummet och dess sprakande hemtrevliga brasa, står ett långbord. Där presenteras elegant plastinpackade diplom och välfyllda, stora klippböcker, både Susannes och Ullastinas.

– De diplom i bild och text vi arbetar fram, hamnar sedan hos en kalligraf med gåspenna i Österrike för vidare befordran till bokbindare som binder in det specialbehandlade lädret. Det är det valda skinnets färgskala och diplomets format som är det första vi får i vår hand redan på våren. Det är alltså skinnets färgskala och nyanser som blir startskottet. Annars får vi fria händer att skapa det vi vill, bara det harmonierar med format och skinn, berättar Susanne som har avslutat sitt fyrååriga uppdrag, ett uppdrag som förlängdes ett år. Treåriga avtal är annars det normala förfaringssättet. Ullastina är inne på sitt andra år medan Lena Cronströms uppdrag är slutfört sedan ett år tillbaka.


Lena Cronström och bilden nedan ett av Lenas Nobeldiplom Foto: privat



Två Nobeldiplom – Susannes t.v. och Ullastinas t.h.

Glamorösa fester och massuppbåd har passerat revy under Nobelåren. Susanne fick äran att gästa den gyllene, åtråvärda Nobelfesten med utvalt sällskap efter att ha utformat designpriset i fysik som är det mest hedervärda uppdraget.

Läckra foton visar på en glamorös glad Susanne tillsammans med en kvinnlig TV-reporter, andra illustrerar henne med resp. diplomerad Nobelpristagare.
Men det är inte bara en bal på Stadshuset, som hägrar likt Askungen. Även utan den goda feéns trollspö ingår det med en massa andra, givande möten och förfester under den långa arbetsprocessen. Nya kontakter knyts och oväntade kreativa idéer föds.

– Allt har varit ännu mer välorganiserat, roligare och lyxigare än vi trodde!

Nya tekniker har också följt i spåren. Ullastina som tidigare alltid jobbat lager på lager på duk, använder nu även papperet. Susanne å sin sida har infört sytrådari i sina collage. Idén fick hon efter att ha skrivit en lyrisk, slagfärdig och talande text till ett Nobelpristagare i ekonomi.
“Likt spunna trådar vävs världens ekonomiska beslut samman”.
Bättre kan det knappast sägas…

Både Susanne och Ullastina tar själva väl vara på sina spunna fiktiva, nya guldtrådar och knypplar eller väver dem gärna samman i sina livsvävar, där bilden alltid står I centrum.
Med säkerhet instämmer dessa nordvästskånska Nobelkonstnärer i kollegan Lena Cronströms devis –
“Konst ska stanna, ge ett avtryck, en känsla”.